Ciocolată suspectă de salmonella, retrasă dintr-un lanț de hipermarketuri din țară

Publicat: 02 05. 2014, 12:38
Un lot de tablete de ciocolată cu nucă de cocos a fost retras de lanțul de magazine Lidl, după ce, în urma unei analize de autocontrol făcute de magazin, una din probele prelevate din acest lot a ieșit pozitivă pentru salmonella, fără a exista însă reclamații de la cumpărători.

Mai multe afișe de informare a clienților au fost lipite în zona casele de marcat ale unor magazine Lidl din Cluj-Napoca în care aceștia sunt anunțați că pot returna tableta cu fulgi de cocos asupra căreia există suspiciuni de infestare cu salmonella „chiar fără a face dovada bonului de casă”, primind contravaloarea produsului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

 

„Lidl a decis să retragă în mod preventiv produsul. Până în momentul de față nu s-au înregistrat reclamații referitoare la acest produs. Niciun alt produs comercializat de Lidl nu este afectat de această rechemare”, se arată în informare.
Suspiciunea de contaminare cu salmonella a produsului a apărut după ce, în cadrul analizelor de autocontrol efectuate de magazin, au fost analizate două probe, la un laborator din Germania, dintre care una a ieșit pozitivă pentru această bacterie. Drept urmare, Lidl a retras toate produsele din acel lot și a făcut și rechemarea în rândul populației.

Pe de altă parte, în rândul cumpărătorilor acestor tablete de ciocolată nu au existat reclamații.
O alertă privind o posibilă contaminare cu salmonella a unor tablete de ciocolată de origine poloneză, comercializate într-un lanț de magazine din țară, a fost dată de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) în 25 aprilie, a declarat pentru MEDIAFAX directorul Direcției Audit din ANSVSA, Monica Neagu.

„Lanțul de magazine ne-a informat și noi am dat alertă. Au mai fost cazuri raportate la Comisia Europeană de salmonella în ciocolată. Poate fi din cauza unui ingredient sau a procesului tehnologic, pentru că la noi produsul a ajuns ambalat, fără probleme. Am informat și autoritățile din Polonia care vor stabili ce măsuri trebuie luate de producător”, a spus Neagu.
Salmonella, una din cele mai răspândite bacterii alimentare, are peste 2.500 de serotipuri, dintre care doar două sunt patogene pentru om. După depistarea bacteriei, trebuie să se facă tipizarea pentru a se vedea despre ce serotip este vorba. Analizele pentru tipizarea salmonella durează între șapte și 10 zile.