Cioloș a făcut o schemă. Unde ai voie să aprinzi o țigară și unde e interzis, după intrarea în vigoare a legii antifumat

Publicat: 16 03. 2016, 20:17

This browser does not support the video element.

Legea antifumat care intră în vigoare de joi, ora 0.00, transformă România în a 94-a țară din lume în care fumatul este interzis în spațiile publice închise. Guvernul explică în schema sa că, prin spațiu public închis, se înțelege orice spațiu delimitat de un acoperiș, plafon sau tavan și de cel puțin doi pereți.

Conform Guvernului, românii nu vor mai putea fuma la locul de muncă, în birouri, săli de ședință, holuri, toalete, lifturi, balcoane închise. De asemenea, fumatul va fi interzis în magazine, expoziții sau târguri aflate în spații închise, în mall sau în piețe închise.

CLICK PENTRU A MĂRI

Fumatul nu va mai fi permis în restaurante, baruri, cafenele, pizzerii, discoteci, terase închise, hoteluri și pensiuni sau în cluburi, dar nici în teatre sau în sălile de sport.

Interdicția se aplică și în gări, aeroporturi, taxiuri sau în mașina de serviciu. Fumatul este interzis de asemenea în unitățile de învățământ, cele medico-sanitare și pentru protecția copilului, precum și în toate locurile de joacă pentru copii.

Cu toate aceste interdicții, Guvernul arată și care sunt locurile unde românii vor putea fuma: spațiile în aer liber fără acoperiș sau cu acoperiș și mai puțin de doi pereți, în curte, balcoane deschise, terase deschise și chioșcuri deschise.

Fumatul va fi permis și pe peroane, refugii, în stații de transport în comun, dacă acestea sunt deschise sau dacă au un acoperiș și un perete. Fumatul este permis în parcuri, dar în afara locurilor de joacă pentru copii.

În fine, românii pot fuma în locuințe, în orice spații închise în care nu se desfășoară activități economice și nu sunt locuri de muncă, precum și în corturi, terase sau pavilioane folosite pentru evenimente personale.

Amenzile pentru încălcarea legii antifumat sunt de 100-500 de lei pentru persoanele fizice și de 5.000-15.000 de lei pentru firme, la acestea existând și sancțiuni complementare.

Europa nefumătoare

În prezent, 17 țări din UE dispun de numeroase reglementări care interzic fumatul. Cele mai stricte norme se aplică în Irlanda, Regatul Unit, Grecia, Bulgaria, Malta, Spania și Ungaria. Aceste țări au interzis total fumatul în spații publice închise, în mijloacele de transport în comun și la serviciu (cu doar câteva mici excepții).

Fumatul este interzis total în baruri și restaurante în Bulgaria, Cipru, Grecia, Ungaria, Irlanda, Letonia, Lituania, Malta, Spania, Marea Britanie și Croația.

VEZI AICI LISTA MĂSURILOR ANTIFUMAT DIN TOATE ȚĂRILE UE

Încă din anul 2006, fumatul a fost interzis în diferite țări ale UE. Prima țară care a luat măsura de a interzice fumatul a fost Irlanda.

Exemplul a fost urmat, la scurt timp, de Italia, Scoția și Suedia. De asemenea, în același an, fumatul a fost interzis în Grecia, Malta, Cipru, Liechtenstein, țările baltice (Letonia, Lituania, Estonia), Cehia, Ungaria, Slovacia, Slovenia și Polonia. Însă, nu în toate țările, aplicarea normelor anti-fumat s-a putut desfășura corect. – See more at: http://www.sanatatea.com/pub/deprinderi-daunatoare/4156-in-ce-tari-ale-ue-este-interzis-fumatul-in-locuri-publice.html#sthash.TMSlF9On.dpuf

Statistică neagră

Potrivit datelor oficiale în România, la fiecare 16 minute un român moare din cauza fumatului. Statisticile pneumologilor arată că anual își pierd viața din cauza acestui viciu 33.000 de români, ceea ce înseamnă 89 în fiecare zi sau 4 în fiecare oră.