Cioloș, amenințător după „Raportul Colectiv”: Dacă se impun schimbări de management, le fac

Publicat: 26 03. 2016, 09:29

”Sunt proceduri lipsă, nu e clară responsabilitatea, coordonarea lasă de dorit. În 20 și ceva de minute după ce a fost anunțat incendiul la Colectiv, s-au succedat la comanda operațiunilor 5 sau 6 poziții ierarhice diferite. Nu cred că în felul acesta putem vorbi de eficiență în comandă și în luarea deciziilor. Nu poți la fiecare 5 minute să vină un nou șef ierarhic superior și să preia el comanda, după 5 minute vine un alt șef ierarhic și preia el comanda și de fiecare dată trebuie dat raportul”, a afirmat prim-ministrul la PROTV.

”Nu mă interesează să tai capete doar de dragul de a satisface pe cineva, eu vreau să se schimbe profund acolo niște lucruri. Dacă asta presupune și schimbări de management, într-o poziție de management sau alta, o voi face și asta. La IGSU au fost luate deja niște măsuri, și dacă va fi cazul și în altă parte – și la Ministerul de Interne, și la Ministerul Sănătății, și în teritoriu”, a spus Cioloș.

El a anunțat că în cel mult o săptămână va avea întâlniri cu șefi din Interne și Sănătate, inclusiv cu Raed Arafat.

Corpul de control al premierului a prezentat marți raportul privind tragedia din Colectiv, precizând că se impune reformarea radicală și îmbunătățirea sistemului de asistență de urgență în caz de accidente colective, în condițiile în care au fost deficiențe în funcționarea instituțiilor.

Potrivit documentului, planul roșu de intervenție nu a fost declanțat imediat, ci cu o întâriziere de 18 minute.

„Cu toate că cel puțin unul dintre apelurile primite conținea elemente care arătau existența unei situații foarte grave, Planul Roșu de Intervenție nu a fost declanșat imediat ci doar după parcurgerea unor etape, prevăzute în legislația în vigoare, care pot fi descrise ca fiind birocratice, în condițiile în care aceeași legislație permite și mecanisme mai rapide de intervenție pentru alte situații de urgență (dezastre aviatice sau feroviare etc). Astfel, Planul Roșu de Intervenție a fost declanșat, la ora 22:50, la 18 (optsprezece) minute de la primele apeluri la numărul unic de urgență și la 7 (șapte) minute de la momentul informațiilor primite de la echipajele aflate la locul intervenției”, se arată în raportul Guvernului.

Guvernul mai spune că intervenția de urgență în urma incendiului de la clubul Colectiv din București din seara de 30 octombrie 2015 a fost în mare parte o acțiune necoordonată, cu elemente de improvizație a autorităților, aspect cauzat în principal de: lipsa de exerciții în caz de urgențe majore, neconcordanțe în legislație și baza materială deficitară.

Palatul Victoria mai spune că, în aceste condiții, se impune reformarea radicală și îmbunătățirea sistemului de asistență de urgență în caz de accidente colective, calamități și dezastre în fază prespitalicească, precum și a asistenței de urgență în cadrul spitalelor.