Cioloș: Proiectul flotei comune la Marea Neagră va fi susținut la summitul NATO

Publicat: 12 05. 2016, 14:09

Constituirea unui grup naval comun al NATO la Marea Neagră este un proiect pe care România îl va susține la summit-ul NATO de la Varșovia, din iulie, a declarat prim-ministrul Dacian Cioloș. Proiectul a fost anunțat încă din ianuarie ca obiectiv prioritar pentru Ministerul Apărăii Naționale, iar NATO și SUA au lansat semnale, prin declarații publice ale unor lideri, că acest proiect regional cu valoare de descurajare a Rusiei în Marea Neagră, după anexarea Peninsulei Crimeea, este de dorit, dat fiind faptul că prezența navală a SUA sau a altor state neriverane în Marea Neagră este dificilă și nu poate fi decât foarte redusă, date fiind prevederile Tratatului de la Montreux.

„A fost inițiativa României și am fost foarte activi în a construi această prezență a NATO în Marea Neagră. Suntem conștienți că, pentru ca această structură să există, este necesară și implicarea altor parteneri ai României. Avem discuții avansate cu vecinii bulgari și cu prietenii turci pentru a construi împreună această prezență. O dată ce această prezență prin exerciții este construită, sperăm să avem și participarea altor aliați la aceste exerciții în Marea Neagră. Intenția noastră este de a prezenta acest proiect la summitul de la Varșovia”, a declarat prim-ministrul Dacian Cioloș într-o conferință de presă, după inaugurarea finală a sistemului antirachetă de la Deveselu.

„Am discutat cu președintele (Iohannis – n.r.) despre cum vom proceda exact pentru a ne asigura că avem o prezență militară suficientă atât terestru, cât și pe mare”, a declarat și Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, care a explicat că prezența navală sporită a membrelor NATO, mai ales a SUA, în Marea Neagră face parte din măsurile de descurajare pe care Alianța a decis să le adopte față de Rusia, în urma acțiunilor militare agresive ale acesteia, care au dus la anexarea Crimeei și la perpetuarea conflictului din Donbas.