Cioloș vrea intensificarea controalelor în privința tăierilor ilegale de masă lemnoasă. Ce a cerut

Publicat: 02 11. 2016, 12:18
Actualizat: 26 03. 2019, 05:08

”În vară am spus că intenționăm să luăm niște măsuri să ținem sub control tăierile ilegale de masă lemnoasă, după ce primisem mai multe semnale de îngrijorare privind acest proces. Am cerut miniștrilor de resort un set de măsuri să reducă aceste activități ilegale din domeniul silvic. Între timp am venit și cu niște modificări legislative, dar la mijlocul lui august am cerut în primul rând Ministerului de Interne împreună cu Ministerul Mediului și cu ANAF să declanșeze un proces de controale, complex și coordonat, pe toată filiera industriei lemnului, de la tăieri și până la comercializare, să controlăm legalitatea exploatării și circulației masei lemnoase”, a declarat Dacian Cioloș.

Premierul a precizat că a cerut ca acest control să nu fie finalizat la sfârșitul lunii septembrie, ci să fie prelungit și în luna octombrie.

”Acum la sfârșitul lunii octombrie putem trage câteva concluzii. Au fost desfășurate circa 55.000 de controale care s-au terminat cu aproape 1.000 de dosare penale. Au fost decoperite peste 2.500 de infracțiuni, foarte multe pe Codul Silvic și s-au dat circa 60.000 de amenzi. De asemenea s-au confiscat circa 50.000 de metri cubi de material lemnos, ceea ce înseamnă de trei ori mai mult decât într-o perioadă normală de controale. Deci aceste controale intensificate au arătat că, într-adevăr sunt probleme care vor trebui clarificate, cum spuneam și prin modificarea legislației, pentru mai multă vigoare din partea legii, dar și cu o activitate mai intensă în perioada următoare de controale”, a informat Cioloș.

În viziunea sa, aceste controale ar trebui să continue.

”Aș dori să continuăm acest mod de lucru și în lunile următoare, cu această coordonare între ministerele de Interne și Ministerul Mediului în primul rând, sigur, ANAF-ul continuă să își facă treaba și pe partea care ține de responsabilitatea lor dar această coordonare între MAI și Garda Forestieră pare să dea rezultate”, a punctat Dacian Cioloș.

În acest context, Cioloș a vorbit și despre problema lemnelor de foc pentru populație.

”O să rog ministerul Mediului să vină cât mai rapid cu clarificări chiar legislative, dacă e nevoie, pentru a ne asigura că putem pune la dispoziție cantități suficiente de lemn de foc pentru populație pentru că unul din se pare că rezultatele acestor controale intense este că dacă în trecut o parte din lemnul de foc se acare se aigura se pare că provenea și din surse ilegale, acum, și datorită acestor controale a scăzut disponibilitatea de pe piață a lemnului de foc și atunci aș vrea să luăm măsurile legale necesare pentru a crește acestă disponilitate”, a conchis Dacian Cioloș.