Circa 9.000 de profesori au ieșit în stradă

Publicat: 01 06. 2016, 14:04

În jur de 9.000 de angajați din sistemul de educație merg către Palatul Cotroceni, cerând demisia Guvernului, nemulțumiți de nivelul de salarizare propus de Executiv prin noua ordonanță, amenințând că în lipsa unor soluții se poate ajunge la boicotarea examenelor. Timp de o oră, aceștia au protestat în fața Palatului Victoria

Din cauza marșului, sunt restricții de circulație până la ora 14.00 pe traseul Piața Victoriei – Str. Buzești – Str. Berzei -Str. Știrbei Vodă – Splaiul Independenței – Str. Constantin Noica – Șos. Cotroceni – Bd. Iuliu Maniu – Complex Politehnică, traseu pe care îl parcurg protestatarii.

Dascălii, veniți din mai multe județe, sunt nemulțumiți de nivelul de salarizare și de ordonanța propusă de Guvern.

„Ne nemulțumește salarizarea și proiectul de lege al salarizării care trenează de mult timp și potrivit căreia nu suntem bine încadrați. Plus 6% din PIB pe care nu i-am primit niciodată”, a declarat un dascăl pentru MEDIAFAX.

Oamenii poartă mesaje precum „Lăsați educația educatorilor”, „Cu Iohannis credeam noi că o să scăpăm de nevoi” sau „Educația și țara și-au pierdut răbdarea”.

„Am ajuns să ne căutăm altceva de muncă, pentru că din învățământ nu se poate trăi”, a spus un protestatar.

Un alt dascăl a declarat pentru MEDIAFAX că „pot spune că am ajuns în locul în care noi țipăm, noi auzim și ei sunt surzi „

Potrivit unui document obținut de MEDIAFAX, ordonanța de urgență privind salariile din sectorul bugetar, respinsă de liderii sindicatelor din educație, prevede o creștere salarială de 207 lei pentru un profesor gradul I, vârsta 25-30 de ani, cu studii superioare.

În prezent, potrivit unui exemplu conținut de grilă, un profesor gradul I, vârsta 25-30 de ani, cu studii superioare, are un salariu de încadrare de 2.405 lei (conține cele trei majorări succesive anterioare), la care se adaugă gradația de merit, 601 lei, indemnizație diriginte, 301 lei, spor de vechime, 826 lei, compensații tranzitorii rural, 241 lei, și se ajunge la un salariu de bază de 4.374 lei. La salariul de bază se adaugă două sporuri, spor simultan, 331 lei, și spor rural, 241 lei, și rezultă un salariu brut de 4.946 lei.

Potrivit documentului, în varianta propusă de Guvern se pleacă de la un salariu de bază de 3.156 lei, care conține salariul de încadrare și sporul de vechime. La salariul de bază se adaugă gradația de merit, 789 lei, îndemnizație diriginte, 395 lei, compensații tranzitorii rural, 241 lei, și se ajunge la un salariu brut de 5.153 lei, respectiv 207 lei mai mult decât are în prezent un profesor de gradul I.

În ceea ce privește învățătorul gradul I, cu vârsta 22-25 de ani și studii medii, salariul de încadrare actual este de 1.792 (conține majorările succesive anterioare). La acesta se adaugă gradația de merit, 448 lei, indemnizația de diriginte, 224 lei și sporul de vechime- 616 lei și se ajunge la un salariu de bază de 3.080 lei.