Circa o mie de persoane la procesiunea și slujba de sfințire a apelor râului Buzău, de Bobotează

Publicat: 06 01. 2013, 15:26
Actualizat: 27 09. 2018, 21:43

Aproximativ o mie de persoane au participat, duminică, la procesiunea și slujba de sfințire a râului Buzău, iar șase tineri s-au aruncat în apă pentru a prinde crucea aruncată de către un preot, doi dintre ei reușind să o readucă la mal, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Circa două sute de enoriași cu doi preoți au pornit din fața Catedralei „Sfântul Sava” din municipiul Buzău și au mers pe jos circa trei – patru kilometri până pe unul din malurile râului Buzău, acolo unde are loc, de Bobotează, procesiunea și slujba de sfințire a apelor râului.

În total, aproximativ o mie de buzoieni au asistat la slujbă și la momentul aruncării crucii în apele râului Buzău.

După oficierea slujbei religioase și sfințirea cisternei cu Aghiasmă Mare care urma să fie împărțită enoriașilor strânși pe malul râului Buzău unul dintre preoți a aruncat în apă o cruce din lemn după care au sărit șase tineri, încondițiile în care se înregistrau doar câteva grade Celsius și ningea ușor.

Doi tineri, Adrian Costin Bogdan, de 21 de ani, și Ionuț Octavian Blaj, de 26 de ani, au prins crucea aruncată în râul Buzău și au reușit să o aducă înot la mal, cei doi tineri nefiind la prima încercare de acest gen.

În credința populară se spune că atunci când preotul aruncă crucea în apă este bine să o prinzi, iar răsplata va veni neîntârziat de la Dumnezeu, care te va ocroti și îți va veghea zilele.

„Nu suntem la prima încercare și chiar dacă anii trecuți nu am prins crucea am simțit că Dumnezeu ne-a fost aproape. A fost destul de greu, că apa a fost rece, dar am prins crucea amândoi și suntem convinși că Dumnezeu are pentru toți sănătate și bucurii ceea ce ne și dorim pentru noi și familiile noastre”, au declarat la final cei doi tineri.

Preoții care au asistat la momentul prinderii crucii de Bobotează au declarat că faptul că doi tineri au reușit să o aducă la mal arată că românii ar trebui să fie mai uniți, să dea dovadă de solidaritate.

„Astăzi este o mare sărbătoare pentru toată creștinătatea. Astăzi se face și sfințirea apei prin care se revarsă harul pentru sănătate, ajutor și tot binele casei. Faptul că doi tineri au prins astăzi crucea simbolizează solidaritatea și faptul că noi, românii, trebuie să ne unim pentru a salva neamul acesta românesc”, a declarat, duminică, preotul Mihail Milea.

Ulterior, cei aproximativ o mie de enoriași care au participat la procesiunea de la malul râului Buzău au fost binecuvântați de către preoți și s-au așezat la coadă pentru primi apă sfințită dintr-o cisternă de cinci tone.
Mai mulți jandarmi au fost mobilizați pentru a nu se înregistra incidente, și deși enoriașii au fost în număr mare, împărțirea apei sfințite a decurs fără probleme.