Clădirile cu bulină ar putea fi consolidate cu banii statului

Publicat: 05 03. 2016, 19:25

This browser does not support the video element.

Această soluție a autorităților vine după 39 de ani de la cutremurul din 1977, în condițiile în care Bucureștiul ar fi devastat în cazul unui cutremur de o magnitudine similară. În Capitală sunt 181 de clădiri pericol public, iar în ultimul an niciuna nu a fost consolidată. 

Proiectul de lege a fost inițiat de Ovidiu Raețchi. El propune ca toate clădirile care reprezintă un pericol public să fie reabilitate gratuit. Pe perioada consolidărilor, proprietarii vor fi nevoiți să evacueze locuințele, primind de la primărie locuințe sociale. Centrul Capitalei este prioritatea acestei inițiative. 

„Avem bani de ani de zile prevăzuți în buget an de an și care s-au întors în buget pentru că nu am avut legislația corectă pentru a face lucrul ăsta. Eu cred că o investiție de 100 de milioane de euro este o investiție de care avem nevoie pentru 180 de clădiri cu risc maxim”, a declarat Ovidiu Raețchi, deputat PNL. 

De asemenea, premierul Dacian Cioloș a propus să fie înființat un Fond Special la Ministerul Dezvoltării pentru clădirile cu risc seismic ridicat. „ unul din obiectivele pe care ni le-am fixat în programul de guvernare și căutăm resurse financiare dar și soluții juridice pentru că nu-s de ajuns banii, trebuie și soluții juridice pentru a consolida anumite clădiri pentru că nu toate sunt în proprietate publică”, a explicat Cioloș. 

În București există 390 de clădiri încadrate în clasa 1 de risc seismic, iar dintre ele 181 sunt un pericol public. Din 1994, doar 18 clădiri au fost consolidate pe bani de la primărie sau de la Guvern. 

Legislația a fost modificată de 13 ori în 22 de ani. Ultima variantă prevede ca cei care nu își permit să achite reparațiile, să ia un credit pe 25 de ani cu rată fixă și fără dobândă. Însă dacă un singur locatar nu este de acord cu lucrările, acestea nu pot fi demarate. 

În cazul unui cutremur major. 23.000 de clădiri din București ar fi avariate și aproximativ 450.000 de persoane ar avea de suferit, potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Construcții, Urbanism și Dezvoltare Teritorială Durabilă.