Cluj: Peste 3.000 de protestatari față de proiectul Roșia Montană au ocupat Piața Lucian Blaga

Publicat: 22 09. 2013, 20:55
Actualizat: 03 02. 2019, 17:30
Peste 3.000 de persoane care protestează față de proiectul de la Roșia Montană au ocupat, duminică seară, Piața Lucian Blaga din Cluj-Napoca și au blocat traficul în fața Casei de Cultură a Studenților, o parte dintre protestatari așezându-se pe șosea, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Peste 3.000 de persoane care protestează față de proiectul de la Roșia Montană au ocupat, duminică seară, Piața Lucian Blaga din Cluj-Napoca și au blocat traficul în fața Casei de Cultură a Studenților, o parte dintre protestatari așezându-se pe șosea, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Protestatarii – al căror număr a ajuns la peste 3.000 – s-au oprit, duminică seară, în Piața Lucian Blaga din Cluj-Napoca, după un marș prin cartierele Mănășur și Plopilor, în timpul căruia au scandat „Nu stați la ferestre, veniți la proteste”, „Jos Ponta, jos, că ești un mincinos”, „Uniți salvăm Roșia Montană”.

Pe pacursul marșului, traficul rutier a fost blocat pe străzile pe unde se deplasa coloana de protestatari, care s-a întins pe câteva sute de metri.

Protestarii aflați în piață continuă scandările, iar unii dintre aceștia s-au așezat pe șosea.

Astfel, traficul în Piața Lucian Blaga, unde se află Casa de Cultură a Studenților, este blocat complet, iar polițiștii rutieri dirijează mașinile pe rute ocolitoare.

Inițial, peste o mie de persoane s-au adunat, duminică, în jurul orei 17.00, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, având bannere cu mesaje precum „Cianura ucide”, „Opriți marele jaf”, „Ponta demisia”, „Revoluția începe de la Roșia Montantă”, „Mineritul cu cianuri înseamnă moarte”. Protestatarii au scandat „Uniți salvăm Roșia Montană”, „Nu ne lăsăm, nu capitulăm”.

Ulterior, numărul protestatarilor a depășit 2.000, ei pornind în marș spre cartierul Mănăștur, cel mai mare din oraș, și blocând traficul rutier în Piața Unirii și pe strada Memorandumului, întrucât ocupau întreg carosabilul.

La protest participă și Oana Boc, soția primarului din Cluj-Napoca, aceasta nefiind prima dată când ea este prezentă la aceste acțiuni, precum și președintele PRM, Gheorghe Funar.

Unul dintre protestatari, Cornel Vâlcu, le-a cerut celor prezenți să nu se lase păcăliți de comisia parlamentară care va merge la Roșia Montană, spunând că aceasta este „ultima invenție a Guvernului Ponta”.

„Dacă autoritățile vin împotriva noastră, să știe că sunt angajații noștri. Fiecare politician să înțeleagă că este un angajat al cetățenilor”, a spus Vâlcu.

Proteste similare au loc, duminică seară, în București, dar și în alte orașe din țară, între care Timișoara, Iași și Alba Iulia, dar și peste hotare.

În urmă cu aproximativ zece zile, 33 de mineri de la Roșia Montană s-au blocat în subteran, cerând deplasarea în zonă a lui Crin Antonescu. Ei au ieșit la suprafață în urmă cu o săptămână, după ce premierul Victor Ponta le-a promis că le va aduce Comisia parlamentară.

Parlamentarii din Comisia specială pentru proiectul de lege privind Roșia Montană au decis, miercuri, să meargă peste o săptămână la fața locului, vizita urmând să dureze două zile.

Conform deciziei conducerii Parlamentului, până la 1 octombrie se vor depune amendamente la comisie din partea senatorilor și deputaților, iar până la 20 octombrie urmează să fie elaborat un raport asupra proiectului de lege propus de Guvern.

Sâmbătă seară, la București, mii de oameni au format un lanț în jurul Palatului Parlamentului, timp de aproape o oră, în semn de protest față de proiectul minier de la Roșia Montană.

Din 1 septembrie, în centrul Capitalei și în mai multe orașe din țară au loc zilnic proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roșia Montană. Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roșia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre adoptare.