CNS cere localnicilor din Ozun să arboreze steagul secuiesc, după ce a fost înlăturat de pe Primărie

Publicat: 24 01. 2014, 19:10
Actualizat: 30 03. 2019, 23:58

Conducerea Consiliului Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe cere localnicilor din comuna Ozun, județul Covasna, să arboreze steagul secuiesc pe casele lor, după ce primarul a fost nevoit să îndepărteze drapelul de pe sediul Primăriei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Președintele Consiliului Național Secuiesc (CNS) Sfântu Gheorghe, Gazda Zoltan, arată, într-un comunicat transmis vineri, că organizația pe care o conduce a luat la cunoștință „cu indignare” faptul că primarul comunei Ozun, Raduly Istvan, „a fost nevoit” să îndepărteze, pe parcursul acestei săptămâni, steagul secuiesc de pe clădirea Primăriei, după ce instanța a stabilit că arborarea steagului secuiesc pe sediul instituției este ilegală.

„Să dăm un răspuns potrivit la acest atac împotriva simbolului secuiesc și al primarului, care a folosit în mod legal drapelul: în locul unui steag îndepărtat să arborăm o sută”, subliniază Gazda.

Curtea de Apel Brașov a respins, în toamna anului trecut, recursul declarat de primarul comunei Ozun împotriva unei sentințe pronunțate de Tribunalul Covasna, care a dat câștig de cauză Prefecturii în cazul plângerii depuse privind arborarea steagului secuiesc pe sediul Primăriei Ozun, stabilind că acțiunea este nelegală.

Sentința, care a fost pronunțată în 18 septembrie și postată pe site-ul Curții de Apel Brașov, este irevocabilă.

Președintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, declara atunci că era de așteptat ca instanța să ia o „decizie politică”, având în vedere „isteria politică din ultima perioadă împotriva maghiarilor”.