CNSAS: Irinel Columbeanu a colaborat cu Securitatea sub numele de Ivănescu. Columbeanu, pentru Gândul: „Am nevoie de timp”

Publicat: 15 05. 2013, 16:28
Actualizat: 06 07. 2016, 13:09

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a cerut Curții de Apel București să constate calitatea de colaborator al fostei Securități a lui Irinel Columbeanu.

Potrivit unor surse judiciare, Irinel Columbeanu a fost verificat de CNSAS în calitate de candidat la Primăria Capitalei, la alegerile din 2012. Acesta a fost recrutat de fosta Securitate în 1980 și a avut numele conspirativ „Ivănescu”.

Contactat de gândul, Irinel Columbeanu a refuzat să comenteze despre colaborarea cu Securitatea, de care este acuzat de CNSAS: „Am nevoie de timp să văd și eu despre ce este vorba”.

Irinel Columbeanu a fost recrutat de Securitate – Securitatea Municipiului București și cu aprobare de la partid, pe când era student și ghid ONT, iar în 1988 s-a renunțat la colaborarea cu el. Columbeanu avea misiunea să supravegheze informativ cetățeni români și străini cu care intra în contact „pe linia muncii de securitate”. Potrivit ofițerului de securitate, Irinel Columbeanu a furnizat 118 materiale informative, dar în acest moment nu toate se regăsesc în dosarul trimis de CNSAS în instanță.

Printre persoanele despre care omul de afaceri a dat note la Securitate se numără creatoarea de modă Doina Levintza și soțul acesteia, Dan Coma. Columbeanu afirma despre aceștia că „nu sunt atașați politicii dusă de regimul nostru”. Pe lista persoanelor despre care Columbeanu a dat note informative apare și Radu Dimofte. În prezent, Radu Dimofte este un cunoscut om de afaceri care deține alături de alți oameni de afaceri Băneasa Investment sau grupul de firme Alltrom. Cei de la CNSAS nu au putut stabili cu exactitate dacă cel despre care s-a dat note informative este chiar omul de afaceri sau este doar o coincidență de nume.

În 1982, Columbeau a primit cadou de ziua lui de la ofițerii de Securitate o borsetă și un stilou.

În 1988, Securitatea decide să renunțe la Columbeanu considerând că acesta a profitat de legătura cu organele de securitate pentru a face multe vizite externe și a avea legături cu cetățenii străini.

Toate notele informative date de Irinel Columbeanu sunt olografe și semnate cu numele de cod „Ivănescu”. În aceste note, omul de afaceri notează cum diverse persoane cu care intră în contact au atitudini ostile regimului comunist, critică sistemul de aprovizionare cu alimente sau sunt simpatizante ale regimului capitalist.

Direcția de specialitate a CNSAS a constatat că Irinel Columbeanu a fost colaborator al fostei Securități. Nota de constatare a fost înaintată Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, însoțită de întreaga documentație care a stat la baza întocmirii ei.

Colegiul CNSAS a aprobat nota, dispunând introducerea unei acțiuni în constatare a calității de colaborator al fostei Securități a lui Irinel Columbeanu.

Dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel București – Secția de contencios administrativ și fiscal în 26 aprilie. Instanța nu a stabilit până în prezent un termen pentru judecarea procesului dintre CNSAS și Irinel Columbeanu.

 

EUROVISION 2013. Lista țărilor calificate în FINALĂ. Cu cine concurează Cezar în semifinala 2 a EUROVISION 2013. „Mă simt câștigător”