COD GALBEN de caniculă în București și alte 13 județe. Vârful de temperatură care va fi înregistrat în această săptămână

Publicat: 10 07. 2017, 11:14
Actualizat: 26 03. 2019, 03:17

Meteorologii avertizează că în cursul zilelor de luni și marți, valul de căldură se va extinde, iar disconfortul termic va fi accentuat în vestul și local în sudul și centrul țării, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pe arii relativ extinse pragul critic de 80 de unități.

Luni temperaturile maxime se vor situa frecvent între 33 și 36 de grade, mai ridicate – spre 37…38 de grade – în Banat, sudul Crișanei și vestul Olteniei. Marți valorile termice diurne vor fi cuprinse între 34 și 37 de grade, izolat mai ridicate, în jurul a 38 de grade în Banat și vestul Olteniei. Temperaturile minime nocturne se vor situa, local, peste 20 de grade.

Potrivit ANM, în jumătatea de nord-vest a țării, luni și marți, se vor înregistra ploi. "În cursul zilei de miercuri disconfortul termic se va menține ridicat în regiunile sudice și sud-estice, în timp ce în restul teritoriului se vor semnala frecvent manifestări specifice instabilității atmosferice", arată Administrația Națională de Meteorologie.Săptămâna aceasta începe cu un nou val de căldură, iar disconfortul termic va fi din ce în ce mai accentuat în multe zone din țară.

„Luni după amiază temperaturi de peste 35 de grade în partea de sud-vest a țării, acolo și indicele temperatură-umezeală va depăși acel prag critic de 80 de unități. Temperaturi în schimb în creștere și în celelalte zone. Vârful acestei perioade, la nivelul întregii țări, va fi ziua de marți, atunci când în aproape toată țara, temperaturile maxime vor trece de 30 de grade, iar în Crișana, Banat, în sud-estul Transilvaniei, în Oltenia, în bună parte din Muntenia așteptăm temperaturi maxime de 35-37 de grade, iar pentru zona Banatului posibil în jur de 38 de grade", a declarat, pentu MEDIAFAX, meteorologul Teodora Cumpănașu.

În a doua parte a săptămânii, vom avea parte de temperaturi în scădere în multe zone din țară, cu ploi în toată țara.

„Miercuri va interveni o schimbare semnifiativă în evoluția vremii în sensul că pătrunderea unui val mai rece va determina în partea de vest, centru și nord a țării pe de o parte, scăderea valorilor de temperatură pe de altă parte, apariția cu o frecvență mult mai mare a fenomenelor de instabilitate. Evident vorbim de averse cu caracter torențial, intensificări ale vântului, chiar vijelii putem aștepta și căderi de grindină", a mai declarat, pentru MEDIAFAX, Teodora Cumpănașu.

În Capitală, se vor înregistra temperaturi în creștere, în jur de 34 de grade Celsius luni după-amiază, 35-36 grade Celsius marți miercuri după-amiază.

„Nopțile rămân cu temperaturi ce vor crea în continuare disconfort, 22 de grade temperatura minimă, cel puțin în partea centrală a Capitalei, iar ploi așteptăm începând din după-amiaza zilei de miercuri pentru ca mai apoi și aici temperaturile să scadă simțitor și să nu mai treacă în unele după-amieze de 26, 27 de grade", a completat meteorologul.

Cod galben de caniculă în 14 județe și în Capitală. Se vor înregistra 38 de grade Celsius

Meteorologii avertizează că în cursul zilelor de luni și marți, valul de căldură se va extinde, iar disconfortul termic va fi accentuat în vestul și local în sudul și centrul țării, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pe arii relativ extinse pragul critic de 80 de unități.

Luni temperaturile maxime se vor situa frecvent între 33 și 36 de grade, mai ridicate – spre 37…38 de grade – în Banat, sudul Crișanei și vestul Olteniei.

Marți valorile termice diurne vor fi cuprinse între 34 și 37 de grade, izolat mai ridicate, în jurul a 38 de grade în Banat și vestul Olteniei.

Temperaturile minime nocturne se vor situa, local, peste 20 de grade.

Potrivit ANM, în jumătatea de nord-vest a țării, luni și marți, se vor înregistra ploi. „În cursul zilei de miercuri disconfortul termic se va menține ridicat în regiunile sudice și sud-estice, în timp ce în restul teritoriului se vor semnala frecvent manifestări specifice instabilității atmosferice", arată Administrația Națională de Meteorologie.