COD RUTIER 2020. Toți șoferii ar trebui să știe asta! Cum poți fi amendat pentru un simplu gest făcut pe timp de ploaie

Publicat: 18 06. 2020, 10:14
Actualizat: 18 06. 2020, 11:03
FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ

Un simplu gest făcut de șoferi pe timp de ploaie le poate aduce amenzi drastice din partea Poliției Rutiere, mai ales dacă se constată de către autorități că a fost făcut cu intenție.

Șoferii care stropesc pietonii pe timp de ploaie riscă amenzi mari, mai ales dacă se observă că gestul a fost făcut cu o intenție clară.

În prezent, România este sub cod portocaliu de furtuni până în 24 iunie, astfel că pietonii sunt expuși stropirii atunci când circulă pe trotuar, în condițiile în care drumurile sunt pline de bălți.

Șoferii riscă amenzi de 3.000 de lei!

Odată cu revenirea la o nouă normalitate, în contextul pandemiei de coronavirus, și traficul din întreaga țară revine la „intensitatea” de dinainte de restricții, însă, în același timp, și vremea este din ce în ce mai capricioasă, întreaga țară fiind sub avertizarea meteo.

Astfel, pietonii devin victimele șoferilor neatenți, care merg cu viteză, și nu îi iau în considerare și pe cei de pe trotuare. Însă, amenzile drastice, poate ar urma să îi cumințească cel puțin pe unii dintre șoferi.

Cum pot reacționa pietonii dacă sunt stropiți

Este recomandat ca pietonii care sunt stropiți de șoferi, cu intenție sau fără, să se adreseze celei mai apropiate secții de poliție, însă este recomandat ca aceștia să rețină numărul de înmatriculare al mașinii și chiar să aibă un martor al incidentului.

Potrivit juriştilor, stropirea pietonilor poate fi calificată drept deteriorarea bunurilor personale, iar acest lucru se pedepseşte cu amendă de la 1.500 la 3.000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 20 la 40 de ore.

Potrivit Regulamentului Circulației Rutiere, persoana care conduce un vehicul trebuie să conducă în aşa fel încât să nu stropească pietonii, atunci când pe drum este apă sau noroi.

Punctul de amendă nu a mai crescut la 223 de lei la începutul lui 2020, așa cum se preconiza.

Codul Rutier actual prevede că punctul de amendă reprezintă 10% din salariul minim brut pe economie.

Conform OUG nr. 1/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 11 din 09 ianuarie 2020, punctul de amendă a fost îngheţat la nivelul de 145 de lei.

Clasele de sancţiuni

clasa I: 2/3 puncte-amendă;
clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă;
clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă;
clasa a IV-a: 9- 20 de puncte-amendă;
clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă.