Codruț Marta, fostul șef de cabinet al lui Blejnar, a fost dat în URMĂRIRE INTERNAȚIONALĂ

Publicat: 30 05. 2012, 23:16
Actualizat: 31 05. 2012, 15:13

 

Codruț Marta, fostul șef de cabinet al lui Sorin Blejnar, a fost dat în urmărire internațională, miercuri, când a fost introdusă și o alertă în sistemul informatic Schengen referitoare la cel a cărui dispariție a fost semnalată de soția lui, în urmă cu cinci zile.

„La data de 30 mai 2012, Inspectoratul General al Poliției Române, prin Biroul Național Interpol din cadrul Centrului de Cooperare Polițienească Internațională a solicitat urmărirea internațională, prin Interpol, a lui Marta Codruț-Alexandru, de 38 de ani, persoană dispărută în împrejurări suspecte”, se precizează într-un comunicat remis MEDIAFAX, miercuri seară, de Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR).

Marta fusese dat în urmărire națională după ce dispariția a fost semnalată la Poliție, în 25 mai, de soția acestuia, care a precizat că ultima dată soțul ei a fost văzut în 21 mai 2012.

Semnalmentele celui dispărut sunt: înălțime 1,80 – 1,84 m, constituție solidă, ten deschis, ochi albaștrii, nas proeminent, bărbia rotundă.

La data dispariției, Marta era îmbrăcat în sacou de culoare albastru închis, la coate având întărituri din alt material, cămașă de culoare deschisă (roz-lila), jeanși de culoare albastru deschis, pantofi albastru închis, din piele întoarsă, mărimea 43, purta ochelari de vedere.

Fostul șef al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, și omul de afaceri Elan Schwartzenberg au fost audiați, luni după-amiază, de procurorii Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție în legătură cu dispariția lui Codruț Marta, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Soția lui Codruț Marta a anunțat dispariția bărbatului său vineri, 25 mai. Ea a precizat polițiștilor că soțul său a plecat de acasă în 21 mai.

Astfel, cauza a fost preluată de procurori care i-au audiat, alături de alte persoane, pe cei apropiați lui Marta, respectiv pe fostul șeful său, Sorin Blejnar, și pe Elan Schwartzenberg.

Marta avea obiceiul de a lipsi de acasă, însă după patru zile de la plecarea sa, soția lui a alertat autoritățile pentru a-l găsi, susțin sursele citate.

Numele lui Codruț Marta a fost vehiculat în cadrul anchetei referitoare la Peter Attila Racz, deferit justiției în decembrie 2011, alături de alte 15 persoane, pentru o fraudă de aproximativ 20 de milioane de euro, prin comercializare de motorină tip Euro 5 fără plata accizelor către firme care dețin stații de distribuție carburanți din județele Sibiu, Botoșani și Brăila.

În acest caz, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), în calitate de reprezentant legal al Statului Român, s-a constituti parte civilă cu suma de 87.386.308,61 lei (echivalentul a peste 20 milioane de euro), reprezentând accize, TVA și impozit pe profit. În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra stației de prelucrare a reziduurilor petroliere aparținând SC Texas Grup Oyl SRL precum și asupra părților sociale ale acestei societăți comerciale.

Elan Schwartzenberg a declarat marți, pentru MEDIAFAX, că este prieten de aproape zece ani cu Codruț Marta și că „nu crede o iotă din acuzațiile și bârfele la adresa lui”, omul de afaceri precizând totodată că nu a fost niciodată audiat despre „TVA-uri sau afaceri oneroase”.

„Codruț Marta este prietenul meu de aproape zece ani și indiferent din ce motiv lipsește, eu mi-l asum ca prieten. Nu cred o iotă din acuzațiile și bârfele la adresa lui, pentru că, dacă acestea erau fondate, sunt convins că era arestat sau cel puțin anchetat la acest moment. Nu am fost la DNA și nu am fost întrebat niciodată, nicăieri de TVA-uri sau afaceri oneroase, ci doar am depus – la fel ca toți cunoscuții lui Codruț – o declarație în calitate de martor”, a spus omul de afaceri.