Colectarea fondului școlii ar putea fi pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 2 ani

Publicat: 03 12. 2015, 16:54

Propunerea legislativă amendează Legea nr. 1/2011 și prevede că darea sau colectarea de fonduri pentru unitățile de învățământ, în alte condiții decât cele prevăzute de art. 108 alin. (1) din Legea nr. 1/2011, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani. Aceste pedepse ar viza asociațiile de păriniți.

Inițiativa prevede sancțiuni mai mari în cazul în care donațiile sunt cerute chiar de către membrii consiliului de administrație. Astfel, „solicitarea de către membrii consiliului de administrație a unităților de învățământ sau de către cadrele didactice, personalul auxiliar sau nedidactic, a unor sume de bani cu titlu de donație sau sponsorizare elevilor, persoanelor care exercită o autoritate părintească sau sunt tutori constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 an la 3 ani precum și cu interzicerea dreptului de a mai face parte din structuri de conducere, administrare sau control a persoanelor juridice”, potrivit proiectului de lege.

Comșa (ND) susține, în expunerea de motive, că Legea educației stabilește foarte vag răspunderea juridică și prevede puține pedepse, astfel că amendarea Legii nr. 1/2011 vizează introducerea unor sancțiuni penale care „să stopeze acest fenomen prin pedepsirea acelora care derulează operațiuni prin care învățământul de stat nu mai este gratuit”.

În prezent, prin intermediul asociațiilor de părinți „constituite de obicei din părinți docili și ascultători conducerii unității de învățământ, se strâng sume de bani care sunt administrate direct și arbitrar de către directorul școlii”, eludându-se astfel și dispozițiile legii privind achizițiile publice și transparenței decizionale și informaționale, arată expunerea de motive.

Potrivit expunerii de motive, deși învățământul gratuit este prevăzut în Constituție și în Legea educației naționale, în momentul de față, nu există sancțiuni care să pedepsească încălcarea legii, elevii și a părinții fiind supuși în continuare la cheltuieli ce depășesc obligațiile și bugetul familial al acestora.