Comisar UE: Pescuitul ilegal în Marea Neagră – o problemă; copiii noștri ar putea rămâne fără pește

Publicat: 30 01. 2014, 13:43
Actualizat: 19 11. 2014, 11:20

Oficialul european a punctat importanța și „potențialul uriaș” al Mării Negre, dar a declarat că există încă probleme, precum pescuitul ilegal și starea mediului marin.

„Situația mediului marin este departe de a fi ideală, și spun asta într- un mod delicat. Infrastructura de transport este încă slabă, de exemplu nu putem traversa ușor Marea Neagră pentru a putea avea turism pe coaste sau pentru a desfășura alte activități economice”, a declarat Maria Damanaki, la conferința „Dezvoltarea durabilă a economiei albastre a Mării Negre. Intensificarea cooperării marine și maritime”, organizată la București de MAE și CE.

Comisarul a mai adăugat că o provocare importantă pentru statele riverane rămâne „stoparea pescuitului ilegal”. În acest sens, ea a făcut apel la îmbunătățirea stocurilor de pește din Marea Neagră. „Dacă vom continua în acest mod, nu va mai exista pește în Marea Neagră pentru copiii noștri”, a avertizat comisarul grec.

„Cunoaștem problemele, cunoaștem dificultățile, haideți să vedem ce putem face (…) Avem o viziune clară. După ani și ani de discuții, consultații în Comisie, în Parlamentul European, în Consiliu, avem o viziune clară, știm unde vrem să ajungem, dar trebuie să facem pași concreți, chiar dacă mici, pentru a ajunge acolo”, a subliniat Damanaki.

Comisarul le-a dat participanților mai multe exemple de cooperare, precum cele din Marea Baltică și Marea Mediterană, între statele UE și vecini. „Colegii noștri din Rusia au fost implilcați activ în stabilirea și implementarea Strategiei Mării Baltice, cu proiecte privind cercetarea, turismul și transportul (…) Am făcut-o acolo, cred că o putem face și aici”, a exemplificat oficialul UE.

Pe de altă parte, Damanaki a cerut să nu fie create noi organisme și să nu fie „sporită birocrația”. „Nu vrem să stabilim un nou organism aici. Nu e scopul nostru. Nu vrem să creăm o nouă birocrație aici. Avem destule organisme, cooperare suficientă, nu asta ne lipsește. Ne lipsesc strategii, idei noi și investiții”, a spus ea.

Comisarul a anunțat inițierea de către CE a un proiect de asistență tehnică dedicat integrării afacerilor maritime la Marea Neagră, în valoare de 1,5 milioane euro, și a spus că acum statele riverane trebuie să vină cu proiecte. „Pașii înainte importanți nu pot veni de la Bruxelles, ci din această regiune. Vă rog, ajutați-ne să creăm o dezvoltare mai bună pentru Marea Neagră!”, a conchis comisarul.

Conferința de la București reunește reprezentanți din domeniul public și privat ai tuturor statelor membre din regiunea Mării Negre: Bulgaria, Rusia, Turcia, Moldova, Ucraina și Georgia, precum și reprezentanți ai principalelor organizații regionale.

Scopul evenimentului este de a încuraja demararea de noi proiecte pragmatice, prin promovarea dialogului direct al părților interesate.