Comisia de control vrea desecretizarea protocoalelor SRI și merge în control la unități

Publicat: 14 03. 2017, 17:50

„Au fost zeci de protocoale încheiate din 1992 până astăzi. Am discutat și azi în cadrul Comisiei legat de poziția noastră față de aceste protocoale. Ne-am dus puțin și am studiat și cadrul legal și am ajuns la concluzia că protocoalele pot fi desecretizate numai prin Hotărâre de Guvern, la inițiativa celor care sunt semnatari – pentru că sunt informații clasificate – în tot sau în parte, pentru că dacă sunt anumite elemente în protocol care țin de siguranța națională, de protecția unor date, informații, chiar persoane, acelea nu pot fi făcute publice”, a spus Țuțuianu.

„Opinia exprimată astăzi cu unanimitate de voturi a fost aceea că aceste protocoale ar trebui desecretizate pentru a calma opinia publică și a ne lămuri cu toții în ce măsură au fost afectate drepturi și libertăți fundamentale”, a adăugat președintele Comisiei SRI.

El a arătat că printre atribuțiile Comisiei nu există și aceea de a cere desecretizarea, el subliniind faptul că, în cazul în care există mai multe instituții semnatare ale unui protocol, trebuie să fie toate de acord cu desecretizarea.

Comisia SRI a stabilit tot azi ca de săptămâna viitoare să efectueze controale la unități SRI centrale și din teritoriu, unele controale fiind notificate prealabil, altele fiind inopinate, a precizat președintele acestui for, Adrian Țuțuianu.

„Am prevăzut că atribuțiile de control ale Comisiei pot fi exercitate inclusiv prin verificări la sediile unitățiilor SRI și am stabilit două modalități de control: un control cu notificare prealabilă a perioadei și tematicii de control, dar și controale inopinate pe o tematică stabilită în cadrul Comisiei la unități centrale sau din teritoriu ale Serviciului”, a precizat, marți, Țuțuianu.

El a arătat că există deja o tematică de control elaborată și că în cadrul acestor controale se vor verifica date, informații, documente.

„Începem cu unitățiile centrale ale Serviciului și vom merge și la câteva Direcții de informații din județe”, a spus Țuțuianu.

Întrebat cum s-a ajuns la concluzia ca sunt necesare aceste controale, președintele Comisiei SRI a precizat: „Am pornit de la ideea generală de control. Orice instituție face de regulă un control tematic. ANAF dacă vine în control te anunță cu 15 zile înainte și îți spune ce să-i pregătești. Asta e o modalitate normală de realizare a activității. Dar poate într-o zi considerăm că este util să vedem efectiv la lucru neanunțat Serviciul Român de Informații sau să avem o sesizare care ne obligă să avem o intervenție imediată”.

„Să nu se înțeleagă că cineva dintre membrii Comisiei ar putea să meargă pe oriunde și oricum. Noi lucrăm fie în integralitate ca și Comisie, fie pe subcomisii. Am prevăzut asta în Regulament, ar putea să meargă o subcomisie să verifice un anume aspect”, a sus Țuțuianu.

Întrebat când a avut loc ultimul control pe care l-a făcut Comisia SRI la Serviciu, Țuțuianu a spus că nu are datele exacte, dar că va verifica.

„Din datele pe care le am eu toate comisiile de control parlamentar au făcut asemenea deplasări și verificări în unitățiile aparținând SRI. Ultima vizită nu știu când a avut loc, dar caut în arhiva lăsată de predecesorii mei și vă spun”, a menționat Țuțuianu.