Comisia Europeană prelungește perioada în care statele membre pot salva companiile afectate de pandemia de COVID-19

Publicat: 13 10. 2020, 16:23
Actualizat: 13 10. 2020, 16:25

Comisia Europeană a hotărât să prelungească şi să extindă domeniul de aplicare al Cadrului temporar. Această modificare e valabilă până la data de 30 iunie 2021, având ca scop sprijinirea economiei în contextul pandemiei.

Toate secţiunile Cadrului temporar sunt prelungite cu şase luni, respectiv până la 30 iunie 2021, iar secţiunea care permite acordarea de sprijin pentru recapitalizare este prelungită cu trei luni, respectiv până la 30 septembrie 2021, scrie Agerpres.

Cadrul temporar a sprijinit statele membre în eforturile lor de a face faţă efectelor crizei. Astăzi prelungim valabilitatea cadrului temporar, pentru a răspunde nevoilor persistente ale întreprinderilor, protejând, în acelaşi timp, piaţa unică a UE. De asemenea, introducem o nouă măsură graţie căreia statele membre vor putea sprijini întreprinderile care înregistrează pierderi semnificative ale cifrei de afaceri contribuind la o parte a costurilor fixe neacoperite ale acestora.

Introducem totodată noi posibilităţi pentru ieşirea statului din întreprinderile recapitalizate; statul îşi poate menţine participaţia anterioară la aceste întreprinderi, limitând astfel denaturarea concurenţei”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreşedinte executiv responsabil cu politica în domeniul concurenţei.

Cadrul temporar ar fi trebuit să expire la data de 31 decembrie 2020, dar, prin modificarea propusă marţi, se prese prelungeşte perioada de valabilitate a dispoziţiilor Cadrului temporar, pragurile actuale fiind menţinute, pentru o perioadă suplimentară de şase luni, respectiv până la 30 iunie 2021.

Iohannis a promulgat legea privind măsurile active de sprijinire a angajaților și angajatorilor afectați de pandemia de COVID-19

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea de aprobare a ordonanței de urgență a Guvernului prin care s-a instituit plata unui procent din salariu pentru angajații din companiie afectate de pandemia de COVID-19, precu, și prelungirea măsurii șomajului tehnic, după 1 iunie, pentru cei care lucrează în domenii care sunt afectate de restricții, pe perioada stării de alertă.

Șeful statului a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 92/2020 pentru instituirea unor măsuri active de sprijin destinate angajaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru modificarea  unor acte normative, ordonanță ce a fost aprobată de Executiv în 28 mai.