Competitorii noștri de pe piața MĂRII NEGRE au însămânțat mai mult GRÂU

Publicat: 03 01. 2020, 16:32
Sursă Foto - Facebook

Potrivit analiștilor societății de consultanță APK-Inform din Dnipro, citați de Bloomberg, încă de la începutul epocii de semănat existau semne de întrebare dacă fermierii din țara vecină, una dintre marile competitoare ale României pe piața de cereale a Mării Negre, vor reuși să însămânțeze într-atât de mult grâu pe cât își plănuiseră. Și asta pe fondul cantităților mici de precipitații care au căzut începând cu luna august 2019.

Însămânțările cu grâu au avut de suferit în anumite zone din sudul Ucrainei și există un risc semnificativ ca fermierii să semene altceva în locul grâului, în primăvară, potrivit precizărilor lui Andrii Novoselov, analist-șef la firma de consultanță Barva Invest, care a întreprins o vizită pe teren în luna decembrie 2019.

La nivelul datei de 1 decembrie 2019, producătorii agricoli din Ucraina însămânțaseră 6,4 milioane de hectare cu grâu, cu aproape 8% mai mult față de estimările guvernamentale. În comparație cu anul agricol 2017-2018, suprafața este însă aproape egală.

„Vorbim de un total însămânțat considerabil mai mare decât se aștepta piața”, a precizat Maria Kolesnik, adjunctul șefului firmei de consultanță ProAgro din Kiev. „Este interesant cât anume din semințele încorporate vor răsări în bune condițiuni după trecerea iernii”.

Grâul de toamnă are nevoie de umiditate pentru a se putea dezvolta în plante tinere, dar îndeajuns de robuste să îndure sezonul rece. Grâul însămânțat toamna reprezintă aproape 90% din totalul semănat în Ucraina.

Și rușii s-au confruntat cu un val de secetă similar, însă nu îndeajuns de puternic încât să afecteze culturile agricole. Și în acest caz, suprafețele însămânțate cu grâu de toamnă ar putea atinge un record, estimează analiștii.