CONDIȚIILE UE pentru finanțarea REABILITĂRII TERMICE: blocuri sociale și contribuții ale proprietarilor

Publicat: 19 09. 2012, 15:32
Actualizat: 02 02. 2019, 13:18

Comisia Europeană va finanța lucrările de izolare termică a blocurilor, prin Fondul European de Dezvoltare Regională, condiția fiind însă ca în program să fie incluse blocuri în care locuiesc  persoane defavorizate și familii cu venituri reduse, iar proprietarii să contribuie cu minimum 10% din sumă.

Blocurile eligibile trebuie să fi fost construite în intervalul 1950-1990, în municipiile reședință de județ și în Capitală, conform programului aprobat în ședința de miercuri a Guvernului.

Proiectul va beneficia de un buget total de 304 milioane euro, din care 150 milioane euro provin din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), iar 154 milioane euro reprezintă contibuția națională asigurată din bugetul de stat, bugetul autorităților locale și, la solicitarea Comisiei Europene, contribuții ale asociațiilor de proprietari, a anunțat ministrul Dezvoltării Regionale, Eduard Hellvig.

Datele prezentate de acesta relevă că peste 220.000 de apartamente au fost construite în această perioadă la nivel național, fără să fie reabilitate termic.

Gradul de confinanțare al fiecărui proiect depus va fi de 60% din FEDR și bugetul stat, restul fiind acoperit de autoritățile locale și asociațiile de proprietari.

Contribuția de 40% a autorităților locale și asociațiilor de proprietari va varia în funcție de veniturile persoanelor beneficiare. Astfel, dacă mai mult de jumătate dintre propietari din clădirea supusă reabilitării termice au un venit mediu lunar pe membru de familie sub 150 euro, contribuția asociației locatari va fi de 10%, iar a autorității locale de 30%.

Dacă mai mult de jumătate dintre proprietari au un venit mediu lunar pe membru de familie sub 350 euro, contribuția asociației de locatari va fi egală cu cea a autorității locale, respectiv 20%, iar dacă membrii asociației de locatari au un venit mediu net de 500 euro, contribuția asociației va fi de 30%, iar a autorității locale de 10%.

Proiectele vor putea fi depuse începând cu 15 octombrie, iar programul va fi funcțional de la 1 noiembrie 2012, în condițiile în care termenul de aprobare a unui proiect nu ar trebui să depășească 30 de zile.

Proiectele vor fi aprobate după principiul „primul venit, primul servit”, a spus ministrul, care a adăugat că, în prezent, autoritățile pregătesc un program asemănător de creștere a perfomanței energetice pentru clădirile de interes și utilitate publică din învățământ și sănătate.

În condițiile în care se va dovedi un succes, programul va fi inclus și în exercițiul financiar 2012-2020 al Uniunii Europene, a mai spus ministrul Dezvoltării.