Conducerea Parlamentului respinge cererea PNL de a suspenda lucrările de modificare a codurilor

Publicat: 15 05. 2018, 11:13
Actualizat: 25 03. 2019, 22:34

„Prin prezenta, Grupul Parlamentar al Partidului Național Liberal vă solicită să cereți un punct de vedere din partea Comisiei pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) cu privire la modificările propuse privind Legea 134/2010 privind Codul de procedură civilă (L237/2018), Legea 135/2010 privind Codul de procedură penală (L239/2018) și Legea nr. 286/2009 privind Codul penal (L238/2018). În sprijinul solicitării noastre amintim că asociații profesionale ale magistraților au adresat o cerere conducerii celor două Camere cu privire la solicitarea unui punct de vedere din partea Comisiei de la Veneția privind cele trei proiecte legislative pentru modificarea și completarea Codului penal, Codului de procedură penală și Codul de procedură civilă. Până la primirea unui punct de vedere din partea Comisiei de la Veneția vă solicităm să suspendați dezbaterile Comisiei comune speciale a Camerei Deputaților și Senatului pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției asupra celor trei propuneri menționate”, se arată în solicitarea PNL respinsă de conducerea Parlamentului.

Comisia specială pentru legile justiției va începe, în ședința de marți, de la ora 15.00, să voteze modificările la Codul Penal, printre amendamente regăsindu-se cel care prevede că reținerea pe motive netemeinice se pedepsește cu închisoarea, iar pedepsele până la trei ani se execută la domiciliu.

„Începem cu votul pe Codul penal. După ce terminăm Codul Penal, îl începem pe cel de Procedură Civilă. Întâi vor fi discuții pe Codul de Procedură Civilă, care are zece articole și îl terminăm în ședința de miercuri, dar Codul Penal va dura, marți, joi, vineri sau cât durează votul, pentru că sunt multe articole”, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, președintele Comisiei special pentru legile justiției, deputatul PSD Florin Iordache.

Confiscarea extinsă se poate aplica „numai dacă există probe certe că bunurile respective provin din activități infracționale”, este un alt amendament depus la Codul Penal, care va fi votat în ședința de marți a Comisiei speciale pentru legile justiției.

La Comisia specială pentru legile justiției au fost depuse peste 100 de amendamente proiectul de modificare a Codurilor Penale, aceste propuneri venind din partea parlamentarilor PSD, ALDE și UDMR.