Conducerea TVR, demisă de Parlament. Noul director general interimar: „Colegii din TVR exprimă poziții politice în online. Nu-mi place, trebuie să fie imparțiali”

Publicat: 27 09. 2017, 15:28
Actualizat: 29 03. 2019, 04:50

Raportul de activitate al SRTV pe 2016 a fost respins, miercuri, de plenul reunit, cu 203 voturilor „împotrivă” și 74 de voturi „pentru”, fapt care a atras după sine demiterea Consiliului de Administrație.

Ulterior, plenul comun al Senatului și Camerei Deputaților a votat cu majoritate numirea Doinei Gradea în funcția de director general interimar al TVR, după ce a fost avizată favorabil, cu unanimitate, de către Comisiile reunite de Cultură.

„Nu-mi place că oamenii, colegii din TVR, au opinii politice de o parte sau de alta. Noi trebuie să fim imparțiali, ca jurnaliști, toți jurnaliștii, dar în special cei de la Televiziunea publică (…) Asta nu e reflectat pe post. Consider că știrile de la TVR sunt cele mai corecte, îmi plac știrile de la TVR, dar opțiunile pe care le exprimă în mediul online fac parte din statutul jurnalistului TVR și atunci, personal, nu sunt de acord ca jurnaliștii, oriunde ar lucra, să își exprime poziția politică. Ei trebuie să fie imparțiali”, a spus Gradea, care a precizat că ea nu are nicio legătură cu politicul, dimpotrivă.

„Sunt un profesionist, o spun fără modestie”, a subliniat Gradea.

Ea a menționat că ar dori să nu mai existe emisiuni cu rating zero difuzate de TVR.

„Nu aș vrea să decid eliminarea lor până când nu identificăm care sunt problemele cu acele emisiuni. Sunt emisiuni care au rating foarte scăzut, aproape de zero, și asta nu trebuie să se mai întâmple. Când ai rating aproape de zero înseamnă că nu se uită nimeni la tine, sau eventual doar membrii familiei”, a mai spus Gradea.

De asemenea, plenul comun al Parlamentului a votat cu 233 de voturi „pentru” și 24 de voturi „împotrivă”, numirea lui Georgică Severin în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune.

Votul a fost secret, cu bile.

Anterior, candidatura lui Severin a fost avizată favorabil, cu unanimitate, de către Comisiile reunite de Cultură.

Președintele interimar al SRTv, Irina Radu, preciza, săptămâna trecută, la ședința comună a comisiilor de cultură, care au dat aviz negativ Raportului instituției pe anul 2016, că în opinia sa s-a făcut față onorabil în acel an, în care datoriile TVR ajunseseră la suma de 150 de milioane de euro.

„A fost un an foarte greu (2016, n.r.) (…) Vorbim de acest raport în situația în care a fost ultimul an cu finanțare din taxa TV, a fost un an în care datoriile SRTv ajunseseră la circa 150 de milioane de euro, a fost un an în care au fost probleme foarte mari cu banii de producție, cu lipsa finanțării pentru emisiuni, dar cu toate acestea cred că am făcut față onorabil”, a menționat Irina Radu.

Potrivit acesteia, în 2015 s-a pornit „cu o televiziune distrusă, cu știri care se ratau, cu nenorociri care la TVR nu apăreau”.

Pe de altă parte, președintele Comisiei de cultură din Senat, Radu Preda, afirma, la acel moment, că cifrele din Raportul pe 2016 nu arătau foarte bine.

„Dincolo de avizul negativ care s-a primit aici, Raportul a întrunit aviz negativ și la Comisiile de buget. Așteptările noastre, cel puțin în plan managerial, de la conducerea Televiziunii Române erau altele, cu atât mai mult cu cât se fac eforturi ca de la bugetul de stat să se asigure sursele de finanțare sustenabile. Așteptăm acum ca o conducere nouă să ducă TVR la un standard al calității emisiunilor de așa manieră încât să obțină un vot în unanimitate pozitiv în ședințele reunite ale Parlamentului. Deocamdată aceste standarde nu au fost întrunite”, a spus Radu Preda.