Conferință Mediafax Talks: Cum se aplică Noul Cod de Procedură Civilă

Publicat: 19 03. 2013, 15:02
Actualizat: 25 06. 2013, 14:41

Profesorul de drept civil Gabriel Boroi, implicat în elaborarea noului Cod de procedură civilă, a susținut că dacă acesta va fi „mai bun”, va depinde de actorii justiției, de modul în care vor fi aplicate noile dispoziții, precizând că noile prevederi responsabilizează mai mult partea din proces.

Profesorul Gabriel Boroi, rectorul Universității Nicolae Titulescu din București, a fost întrebat de avocatul Florentin Țuca – în cadrul conferinței „Cum se aplică Noul Cod de Procedură Civilă de la 15 februarie? Provocările noilor reglementări și impactul asupra mediului de afaceri”, organizată de agenția Mediafax și societatea de avocați Țuca Zbârcea&Asociații – dacă noul Cod este mai bun decât cel vechi.

„Nu am dorit să elaborez un act normativ mai bun. Dacă noul Cod va fi mai bun, va depinde de actorii justiției, de modul în care vor fi aplicate dispozițiile noului Cod de procedură civilă”, a spus profesorul Boroi, adăugând că textele prevăd, între altele, scurtarea procesului, dar și anularea cererii de chemare în judecată.

Noile dispoziții responsabilizează mai mult partea atunci când se declanșează procesul, a continuat Boroi.

În acest context, profesorul a amintit că celeritatea unui proces constituie un deziderat, însă trebuie respectate garanțiile procesuale.

Florentin Țuca, managing partner al casei de avocatură Țuca Zbârcea&Asociații, societate care a participat la realizarea unui studiu de impact al noilor coduri, inclusiv cel de procedură civilă, în jurisprudența românească, a arătat că una dintre concluzii este pozitivă.

„Am studiat impactul noilor coduri din perspectiva resurselor umane, bugetară. Nu am vrut să dăm sfaturi despre modelul ideal al unor coduri, ci să vedem care sunt consecințele acestora. Am trasmis un raport la Ministerul Justiției, iar practica va demonstra dacă ale noastre concluzii au fost în acord cu așteptările juriștilor. (…) Există toate premisele ca toate codurile să reprezinte un punct bun de plecare, dar vom vedea dacă jurisprudența va doveni acest lucru”, a spus Țuca.

Peste 250 de persoane participă marți la conferința „Cum se aplică Noul Cod de Procedură Civilă de la 15 februarie? Provocările noilor reglementări și impactul asupra mediului de afaceri”, organizată de agenția Mediafax și societatea de avocați Țuca Zbârcea&Asociații, care este transmisă LIVE pe www.mediafax.ro.