CONFERINȚA Monitorul Apărării și Securității | Adrian Sârbu: Să vorbim despre securitatea națională / Am renunțat până și la istorie de multe ori / Gheorghe Savu: Atacurile cibernetice, amenințările emergente pentru toată lumea

Publicat: 03 10. 2019, 19:09

Conferință MAS | Thomas Young: Procedurile de consolidare a capabilităților militare trebuie regândite

Procedurile de consolidare a capacităților militare trebuie regândite, punându-se accent pe descentralizarea decizională și pe necesitățile de ordin practic, a afirmat, la Conferința Monitorului Apărării și Securității, dr. Thomas-Durell Young.

Continuarea aici…

Conferință MAS | Generalul Itai Brun: Iranul reprezintă principala amenințare pentru Israel

Iranul și activitățile din Orientul Mijlociu susținute de Iran reprezintă principalele amenințări la adresa securității naționale a Israelului, a afirmat joi, la Conferința organizată de Monitorul Apărării și Securității, generalul israelian (r.) Itai Brun.

Continuarea aici…

Conferința MAS. Dănilă: Faptul că nu mai avem oameni în serviciul militar obligatoriu a dus la o falie în societate

Generalul Ștefan Dănilă, fost șef al Armatei Române, a declarat, joi, în cadrul Conferinței MAS, că faptul că România nu mai are oameni care să îndeplinească serviciul militar obligatoriu a dus la o falie între Armată și societate, „care are alte preocupări”.

Continuarea aici…

Frunzeti: Alocarea de 2% din PIB pentru apărare nu este optim. Execuția bugetară este importantă

Generalul (r) Teodor Frunzeti a declarat că alocarea a 2% din PIB nu este suficientă pentru apărare ci este doar minimul necesar pentru recrearea capacității de apărare. Frunzeti a afirmat că alocarea a 2% din PIB nu este suficientă deoarece execuția bugetară nu a atins acest nivel.

Continuarea aici…

Frunzeti: Din cauza situației din zona M.Negre, s-a simțit nevoia unei strategii speciale a României

Generalul (r) Teodor Frunzeti a declarat, joi, în cadrul Conferinței MAS, că, în urma evoluțiilor îngrijorătoare din ultima perioadă, s-a simțit nevoia elaborării unei strategii speciale a României pentru securitatea în zona Mării Negre.

Citiți continuarea…

Constantin Ionescu, la Conferința MAS: Problema capitalului uman este a doua cea mai mare vulnerabilitate a României

Constantin Ionescu, consilier de stat, a precizat, joi, la Conferința Monitorului Apărării și Securității, că problema capitalului uman, din cauza exodului, este a doua cea mai mare vulnerabilitate a României.

Citiți continuarea…

Generalul Degeratu: România să configureze clar strategia de securitate, pentru apărarea identității naționale

România trebuie să configureze clar modalitățile de apărare a interesului național, de prezervare a identității naționale, a afirmat, la Conferința MAS, generalul Constantin Degeratu, fost consilier prezidențial și fost șef al Statului Major, evocând riscurile riscuri externe și interne.

Citiți continuarea…

Iulian Fota: Partidele nu abordează deloc subiectul securității naționale

Fostul consilier prezidențial și expert în securitate națională, Iulian Fota, a declarat, joi, în cadrul Conferinței Monitorului Apărării și Securității, că securitatea națională e extrem de marginalizată în România, din lipsă de profesionalism, precizând că partidele nu abordează deloc subiectul.

Citiți continuarea…

Generalul Gheorghe Savu, la MAS: Amenințările emergente pentru toată lumea sunt atacurile cibernetice

Generalul Gheorghe Savu a declarat, joi, în cadrul Conferinței Monitorului Apărării și Securității, că amenințările emergente, atât pentru România cât și pentru celelalte state membre NATO, sunt atacurile cibernetice și războiul hybrid.

Citiți continuarea…

Adrian Sârbu, la Conferința MAS : Să vorbim despre securitatea națională/ Am renunțat până și la istorie de multe ori

Adrian Sârbu, patronul Mediafax Group, a vorbit joi, la Conferința pe teme de securitate, organizată de Monitorul Apărării, despre necesitatea definirii a câteva principii privind securitatea și trecerea discuției, în prag de alegeri, dintr-un teritoriu tabloid, într-un teritoriu fundamental.

 „Trăim de 30 de ani cea mai frumoasă perioadă a României. Am avut noroc, că ne-a ajutat Dumnezeu, că ne-am ajutat și noi, este o realitate. Iar această realitate este măsurabilă printr-o schimbare fundamentală de la o societate nefirească, la o societate firească, să îi spunem a democrației liberale, nu ne e jenă să recunoaștem asta, a unei economii de piață, a unor valori pe care le considerăm naturale. Prin munca noastră și prin contribuțiile unor lideri ai noștri, suntem într-un context economic și de securitate cum nu am fost niciodată ca națiune- UE și NATO.

Citește continuarea…

Știrea inițială. Printre subiectele care vor fi abordate la eveniment se numără „interesele naționale fundamentale și amenințările la adresa securității naționale”, „capacitatea României de a garanta securitatea națională” și conceptul de „securitate națională a României” în context internațional.

Pornind de la premisa că „securitatea națională reprezintă bunul public cel mai de preț al națiunii”, participanții la conferință, printre care se numără dr. Thomas-Durell Young, generalul israelian (r.) Itai Brun, generalul polonez (r.) Jaroslaw Strozyk, consilierul prezidențial Constantin Ionescu, vicepremierul Mihai Fifor (vezi lista completă), vor analiza semnificațiile conceptului de securitate națională în contextul transformărilor din sistemul internațional, în special în spațiul euro-atlantic.

Obiectivele Conferinței se referă la înțelegerea importanței securității și apărării naționale de către cetățenii României, la cunoașterea rolului instituțiilor, la transparența utilizării fondurilor publice, la implicarea cetățenilor în deciziile strategice și identificarea principalelor obiective și soluții ale viitoarei Strategii Naționale de Apărare.

CITEȘTE CONTINUAREA ARTICOLULUI ÎN MONITORUL APĂRĂRII ȘI SECURITĂȚII