Congres de pace în România: O fostă membră a mișcărilor armate rebele din Indonezia și laureatul de Nobel Desmond Tutu vorbesc la București despre soluționarea conflictelor

Publicat: 23 04. 2015, 19:11

O fostă membră a mișcărilor separatiste din Indonezia, Shadia Marhaban, devenită singura femeie-negociator de la Convorbirile de Pace de la Helsinki din 2005, este zilele acestea la București, pentru a vorbi despre experiențele ei, în cadrul Congresului Anual de Pace al organizației Mediators Beyond Borders (MBB). Evenimentul se desfășoară în țara noastră între 23 și 25 aprilie, sub titlul „Dangerous Dialogues. Courageous Conversations” („Dialoguri periculoase. Conversații Curajoase).

Deși nu va fi prezent fizic, laureatul Nobelului pentru Pace Desmond Tutu va avea și el o intervenție video.

În total, peste 200 de profesioniști, din 40 de țări și cu experiențe în numeroase zone de conflict din toată lumea, vor participa la evenimentul coorganizat de S.T.A.R.S România, un ONG care își propune să promoveze pacea prin formarea cetățenilor și promovarea antreprenoriatului ca metodă de combatere a violențelor. Printre temele lor se numără rolul femeilor, al tinerilor și al ONG-urilor în medierea pentru pace în societate, studiul traumei, precum și rolul psihologiei în prevenirea sau aplanarea conflictelor.

„Astăzi, cele mai mari probleme cu care ne confruntăm depășesc granițele și nu pot fi rezolvate individual, de o singură națiune, de un singur stat, ci necesită o colaborare globală și un proces elaborat, bazat pe consens, în care medierea are un rol esențial pentru sustenabilitate”, a declarat Prabha Sankaranarayan, președinta MBB.

Proiect MBB în Kenya

gândul va difuza un interviu în exclusivitate cu Prabha Sankaranarayan, despre criza imigranților din zona Mediteranei, atacurile Boko Haram și al-Shabab din Nigeria și Kenya, precum și despre felul în care sunt acoperite mediatic aceste tragedii.