CONGRESUL UDMR-Kelemen Hunor este NOUL ȘEF al UDMR

Publicat: 23/04/2012, 19:27
Actualizat: 24/04/2012, 18:14

UPDATE 21:10

Kelemen Hunor – ales din primul tur, cuaproape 70% din voturi

Noul președinte al UDMR este Kelemen Hunor, care a obținut, dinprimul tur, 371 de voturi, adică aproap 70%, în timp ce consilierulprezidențial Eckstein Kovacs Peter – pentru care vicepreședintaFIDESZ, Palczne Gall Ildiko, nu s-a sfiit să facă un lobbyamenințător „la scenă deschisă” – a obținut 118 de voturi (puținpeste 21%), în vreme ce deputatul covăsnean Olosz Gegely a adunatabia 47 de voturi, adică aproape 9%.

Imediat după anunțarea rezultatelor, Kelemen Hunor a mers lamicrofon, în aplauzele congresiștilor, pentru prima sa alocțiune încalitate de nou lider al Uniunii.

După „mulțumiri din inimă” adresate „atât celor care m-au votatpe mine, cât și celor care l-au votat pe prietenul meu EcksteinKovacs Peter și celor care l-au votat pe Olosz Gergely, precum șidomnului Marko Bela și tuturor celor care au acordat în atâttearânduri încrederea lor UDMR-ului”, Kelemen Hunor le-a făgăduitcelor care începuseră să-l aplaude „un președinte bun pentru oUniune bună”, anunțând apoi și prima sa prioritate în acest sens:”alegerile locale din 2012, pentru care trebuie să ne pregătim cutoată seriozitatea chiar de pe acum, dacă vrem să câștigăm din nouvoturile electoratului maghiar”.

REZULTAT OFICIAL20:50

Peter Eckstein Kovacs 118 voturi

KelemenHunor 371 voturi

Olosz Gergely 47 voturi

UPDATE 20:40-Potrivit rezultatelor parțiale KELEMEN HUNOR ACÂȘTIGAT

UPDATE 19:20-Delegații la Congresul UDMR au început, votul pentru alegereanoului președinte al Uniunii, după ce candidații Olosz Gergely,Kelemen Hunor și Eckstein Kovacs Peter și-au prezentat programul înfața membrilor acestui for. RĂMÂNEȚI PE GÂNDUL PENTRU AAFLA REZULTATUL VOTULUI

UPDATE 18:00Marko, ultimul cuvânt ca președinte

La finalul intervențiilor pe marginea raportului său, Marko Bela avenit din nou la microfon, pentru un ultim cuvânt ca președinte alUDMR. „Pot să fiu și eu încrezut o dată, pentru că, iată, după 18ani la conducerea Uniunii noastre, mi-am organizat și propria measuccesiune” și-a început el cuvântarea „de rămas-bun”. Le-amulțumit apoi „tuturor colegilor – câțiva chiar nominalizați -pentru tot ce am reușit să facem împreună, pentru că UDMR este ocreație colectivă”, după care a concluzionat cu un îndemn pentruviitorul președinte: „Nu președintele bun face Uniunea bună, ciUniunea bună face președintele bun!”
A urmat adoptarea „cu unanimitate vizibilă” a raportului prezentatde Barko Bela, după care congresiștii au luat „o pauză de gustarede 15 minute”, înainte de a trece la ascultarea celor treicandidați la fotoliul eliberat de Marko Bela și apoi la scrutinulpropriu-zis.

UPDATE17:00FrundaGyorgy, notă discordantă:

Corul celor care s-au perindat la microfon pentru a lăuda atâtactivitatea UDMR în cei 18 ani de președinție a lui Marko Bela, câtși realizările din actuala coaliție de guvernare cu PDL, a fost”spart” de intervenția senatorului Frunda Gyorgy. Acesta acalificat discursul lui Emil Boc drept „o cuvântare rigidă,învățată de acasă și care nu a prea convins pe nimeni”.

„Nu prea cred că România va ieși din criză pste o lună, cumspune dl. Boc. Și nu-mi prea vine să cred că mai putem atingețelurile noastre – statutul minorităților, noile regiuni dedezvoltare și așa mai departe – împreună cu PDL, care nu cred că vaface mai mult de 20% la următoarele alegeri. Astăzi ar fi trebuitsă avem un protocol al partidelor coaliției de guvernare, cuobiective și termene clare, dar nu-l avm, și nu din vina UDMR”, amai spus Frunda.

Apoi a concluzionat, cu un avertisment adresat succesorului luiMarko Bela: „Dacă nu reușim să revigorăm economia până înprimăvară, sau cel mai târziu până la vară, va trebui să decidempentru o nouă direcție, în acest sens trebuie să se gândească de peacum viitoarea conducere a UDMR!”

UPDATE17:00Borbely Laszlo,aplaudat

Borbely Laszlo: Una dintre cele mai aplaudateintervenții pe marginea raportului politic al lui Marko Bela a fostcea a lui Borbely Laszlo, cel considerat de cvasitotalitateacongresiștilor „ca și ales” drept adjunct al lui Kelemen Hunor, înviitoarea funcție de vicepreședinte politic al UDMR.

Axându-și cuvântarea pe relațiile UDMR cu FIDESZ-ul, partidul deguvernământ din Ungaria, și cu liderul acestuia, premierul OrbanViktor – relații tot mai precare în ultimele luni – Borbely n-aezitat să ridice tonul: „Nimeni să nu ne dea nouă indicații ce avemde făcut, nici de la Budapesta, nici de la București. Numai noihotărâm ce și cum, nua vem nevoie de pilot automat, putem și vremsă fim parteneri și cu partidele politice din Ungaria și România,și cu guvernele de la Budapesta și București, dar numai atât!”

După care, în loc de concluzie, l-a atacat pe Tokes Laszlo: „Nuștiu ce înțelege dl. europarlamentar Tokes prin demarkoizareaUDMR-ului, și nici nu mă prea interesează. Decât să bată câmpii cuasemeneea prostii, dl. Tokea, pe care noi l-am făcuteuroparlamentar, ar face mai bine să ia și să citească volumul deversuri scos de Marko Bela în 1984, în care vorbea despredemaghiarizarea ce ne amenința atunci pe toți”.

UPDATE 16:30Mesajele UNPR și PC

Cristian Diaconescu: Președintele de onoare alUNPR, a lansat și el o avalanșă de laude la adresa UDMR-ului și alui Marko Bela, dimpreună cu „un sincer mulțumesc pentru că amtrăit împreună, direct, multe momente importante din istoria țăriinoastre”. Totodată, Diaconescu s-a declarat „convins că UDMR-ul vafi un partener politic corect și după acest congres” și a adăugat:”Tot respectul pentru că astăzi, aici, ați reușit să coagulați totspectrul politic din România!”

După care, în chip de concluzie, liderul UNPR-ist le-a lansat șiel udemeriștilor „am început împreună, continuăm împreună”: „Săcontinuăm împreună, într-o colaborare netulburată de convulsiisociale și de ură, deși situația economică e încă neclară șilucrurile nu sunt încă așezate, această perspectivă este singuraopțiune politică pe care o putem îmbrățișa!”

Daniel Constantin: Mai pe ocolite, liderul PC,Daniel Constantin, le-a adresat și el udemeriștilor o invitație la”responsabilitate”, adică la abndonarea coaliției cu PDL șitrecerea în tabăra USL-ului: „Indiferent care dintre candidați vafi ales, am convingerea că acesta va ști să răspundă, în perioadaurmătoare – și mă gândesc la săptămâni, nu la ani – la ceea ceașteaptă de la el nu numai comunitatea maghiară, ci și românii:responsabilitate, pentru a elimina supliciul inutil prin careaceastă țară trece în ultimii doi ani. Cu sau fără voiadumneavoastră, această guvernare va lua sfârșit foarte curând,depinde numai de dumneavoastră ce vați face în continuare”.


Vicepremierul ungar Semjen Zsolt
: Venit la congres și încalitate de președinte al Partidului Creștin-Democrat din Ungaria,Semjen Zsolt, vicepremierul Guvernului de la Budapesta, a insistat,în cuvântul său de salut adresat congresiștilor asupra realizărilorCabinetului Orban în domeniul relațiilor maghiaro-maghiare. Înopinia sa, cea mai importantă dintre acestea este acordareacetățeniei ungare maghiarilor care trăiesc în afara granițelorUngariei, „care a șters astfel rușinea din ultimii 40 de ani”. „ÎnRomânia, ca și în celelalte țări în care trăiesc comunitățimaghiare, partidele etnice sunt indispensabile, pantru ca politicacare are baze etnice trebuie să fie prezentă în legislativ înfiecare din aceste țări”, a mai punctat vicepremierul ungar. Care,fără a exprima vreo preferință pentru unul dintre candidații lasuccesiunea lui Marko Bela, șia încheiat

UPDATE 14:30Marko Bela și autonomia

Președintele UDMR, Marko Bela, a declarat, sâmbătă, la CongresulUniunii de la Oradea, că autonomia teritorială a rămas „orevendicare neîmplinită”, care poate fi marea prioritate aurmătorilor ani, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Marko Bela a declarat, în Raportul de activitate susținut,sâmbătă, în fața delegaților la Congres, că un astfel de obiectivpoate fi cucerit „numai în deplină unitate politică”.

„Autonomia teritorială a rămas o revendicare neîmplinită,fiindcă pentru asta este nevoie, în continuare, de reforme profundeîn administrație și de organizare a statului. Unele condiții aleautonomiei culturale sunt cuprinse în Legea educației, recentadoptată. În privința școlilor noastre, în cea mai mare parte vomputea decide noi. Dar, evident, autonomia poate fi marea prioritatea următorilor ani, dacă deja există premisele acestei autonomii.Or, în opinia mea, aceste premise le-am și creat. Menționăm însă căasemenea obiective, ca și până acum, pot fi cucerite numai îndeplină unitate politică”, a spus Marko.

UPDATE 13:30Băsescu,în mesajul către UDMR: E o formațiune aechilibrului,maghiarii sunt oameni serioși,gospodari

Președintele Traian Băsescu a transmis, sâmbătă, un mesajparticipanților la Congresul UDMR, în care a spus că Uniunea este oformațiune „a echilibrului”, iar maghiarii din România sunt „oameniserioși și buni gospodari”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit mesajului șefului statului, citit de consilierul destat Cătălin Avramescu, membrii UDMR au fost parteneri de încredereîn vremuri dificile și nu au stat pe margine să îi critice pe ceicare își asumă ieșirea României din criză.

„Primiți aprecierea sinceră pe care o transmit tuturormaghiarilor, care sunt oameni serioși și buni gospodari, dar șimembrilor UDMR, fiindcă ați fost parteneri de încredere în vremuridificile, când mulți alții ar fi preferat să bată în retragere, săstea pe margine și să îi critice pe cei care își asumă ieșireaRomâniei din criză. (…) UDMR rămâne o formațiune politică aechilibrului, care și-a adus o contribuție esențială la procesuldificil de reformă. S-au adoptat legi importante în domeniulsanitar și al educației, care întăresc autonomia locală. Sunt unuldintre politicienii care au susținut un proces de descentralizare,pentru o mai largă autonomie a administrațiilor locale. Prindialog, am găsit cea mai bună formă a Legii educației, trecânddincolo de unele discursuri naționaliste și de faptul că nu poatemulțumi pe toată lumea”, a transmis Băsescu.

UPDATE 13:20Antonescu, la Congresul UDMR: Mă rog sincer și intens să vădea Dumnezeu gândul cel bun

Președintele PNL, Crin Antonescu, le-a transmis, sâmbătă,reprezentanților UDMR, la Congresul de la Oradea, că se roagă”sincer și intens” ca Dumnezeu să le dea gândul cel bun, subliniindcă decizia pentru schimbarea situației actuale le aparține, însă”timpul” acesteia interesează pe toată lumea.

„Putem, mai târziu, mai greu și poate insuficient de temeinic săschimbăm această situație în 2012. Decizia este a dumneavoastră șio veți lua numai dumneavoastră. Timpul ei ne interesează pe toți, edictat de realitate”, a spus Antonescu.

El a subliniat că, oricare va fi această decizie, urează succesliderilor care vor fi aleși.

UPDATE 11:40Victor Ponta și-a început discursul

Flancat de secretarul general Liviu Dragnea, pe post de”secundant”, liderul PSD, Victor Ponta s-a întreținut câtevaminute, înainte de începerea lucrărilor congresului, cu Marko Bela,Kelemen Hunor și Emil Boc. După care, odatîă ajuns la microfon,și-a început discursul „Sunt prezent aici nu pentru a vă faceoferte, nu pentru a vă peți, ci pentru dialog, nefiind prezent dl.Hrebenciuc, m-am gândit să fiu eu aici, sper să mă înțelegeți și pemine foarte bine.”

Apoi, după o suită de laude la adresa Uniunii și a liderilorsăi, în frunte cu Marko Bela, a conchis: „Decizia vă aparține, dacăvom merge împreună sau separat de acum sau din 2012, dacă vom mergeîmpreună va fi foarte bine, dacă vom merge separat va fi iarășifoarte bine, decizia vă aparține”.

UPDATE 11:40Emil Boc a urcat la tribuna. Premierul le-a mulțumitliderilor maghiari, în special lui Marko Bela, pentru susținereaguvernării.

Primul mesaj de salut i-a aparținut premierului Emil Boc, careși-a început spiciul cu „dragi parteneri de guvernare”, repetatapoi din două în două propoziții.

Imediat apoi a trecut la lăudarea lui Marko Bela – „un ompolitic remarcabil, cu viziune, unul dintre cei mai serioși dinultimii 20 de ani” – și a miniștrilor UDMR, împreună cu care”coaliția de guvernare a reușit să salveze țara de la colapsuleconomic”.

„Anul acesta vom avea creștere economică de 1,5-2%, iar anulviitor de 4,4-4,5%”, în primult rând datorită unor investiții de 35miliarde lei dela buget și 10 miliarde euro din fondurileeuropene”, continuat Emil Boc, repetând din nou că „la sfârșitullunii martie România va ieși oficial din criză”.

În final, după încă „o mulțumire sinceră pentru tot ce ați făcutpână acum la guvernare”, Boc și-a încheiat alocuțiunea cu”încredințarea că veți face și în continuare ce e mai bine pentrudumneavoastră”.

UPDATE 11:40Congresul a început. Liderii UDMR au ținut scurtediscursuri. Lideri partidelor au ascultat în căști traducereaacestora.

Pronosticurile candidaților:

Înaintea începerii congresului, fiecare dintre cei trei candidațila fotoliul de președinte al Uniunii a oferit pentrugândul pronosticul său privind rezultatulvotului:

Olosz Gergely: „Sigur că eu voi fi câștigătorul,nu contează scorul și nici turul, important este să am un vot pesteceilalți doi contracandidați”.

Eckstein Kovacs Peter: „Câștig doar cu 53%, pentrucă am adversari puternici!”

Kelemen Hunor: „Nu dau procente, că m-ampăcălit o dată cu procentele, dar voi câștiga din primul tur, nuvom avea turul doi, vă asigur!”

Aceeași asigurare a venit apoi, aproape vorbă cu vorbă, și dinpartea lui Marko Bela, aflat în ultima sa zi de mandat: „Nu dau unpronostic, dar va câștiga Hunor, probabil din primul tur”.

Ordinea imnurilor: ungar, românesc, european,secuiesc

Lucrările congresului, la care, pe lângă cei 555 de delegați cudrept de vot, sunt prezenți și peste 100 de invitați, au debutat cuascultarea unei suite de patru imnuri: primul a fost imnulUngariei, urmat de cel al României, apoi de Oda Bucuriei, imnulUniunii Europene și, ca încheiere, de imnul secuiesc, intonat și detoți cei prezenți în sală.

Kiss Sandor, șeful UDMR Bihor: „Vreau pe Sarkozy șiMerkel în locul lui Boc și Marko!”

Prima alocuțiune i-a aparținut, din postura de „gazdă șiorganizator”, șefului UDMR Bihor, Kiss Alexandru. După ce areamintit că primul congres al Uniunii a avut loc, acum 20 de ani,tot la Oradea, acesta a încheiat cu o „confesiune intimă”:„Sper ca tot noi să organizăm și congresul 20 și atunci săstea aici Sarkozy și Angela Merkel, în locul lui Emil Boc și MarkoBela!”

Frumoasa sportivă a ţării, şocată după ce şi-a făcut analizele. Ce rezultat a citit: "Homosexualitate,...
Gina Pistol și-a luat fetița și A PLECAT din casa lui Smiley!
FOTO. Triunghi amoros: așa arată vedeta înșelată de soțul ei fotbalist cu o actriță! `Ai...
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Lovitură în despărțirea Anamaria Prodan – Laurențiu Reghecampf! Ce spune legea americană după care se...
Motivul pentru care CTP a sărit să vorbească despre divorțul Reghe-Prodanca. Ce s-a întâmplat în...
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Mașină care i-a lăsat MASCĂ pe inspectorii de la RAR
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
O femeie a fost violată în tren. Pasagerii nu au intervenit
Gina Pistol și-a luat fetița și A PLECAT din casa lui Smiley!
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Anunțul momentului despre pensionarii din România! Se va întâmpla în curând, au apărut cifrele
Horoscop zilnic, 18 octombrie. Zodia care are mari şanse să obţină o nouă funcţie la...
Avertismentul lui Streinu-Cercel: VIRUSUL va căpăta noi valenţe și va face noi MUTAȚII
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Decizie oficială: CARANTINĂ OBLIGATORIE pentru aceste localităţi. Se aplică imediat. Lista restricţiilor
Aceste pensii vor fi eliminate! Se vor desființa imediat. E oficial
Trecerea la ora de iarnă. Au fost schimbate zilele, atenție! Nu mai e valabil ce...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021