Consilierii municipali discută marți strategia de dezvoltare a serviciului public de salubrizare din Capitală

Publicat: 28 04. 2014, 18:33
Actualizat: 30 04. 2014, 10:15

Proiectul a fost introdus din nou pe ordinea de zi a Consiliului General al Municipiului București (CGMB) după ce, în ședința din 27 martie, documentul nu a întrunit numărul necesar de voturi.

Conform proiectului, „Strategia de dezvoltare și funcționare a serviciului public de salubrizare – activități de dezinsecție, dezinfecție și deratizare a Municipiului București” stă la baza organizării unui serviciu public de salubrizare.

Obiectivele generale urmărite prin strategie sunt îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor, susținerea dezvoltării economico-sociale a Capitalei și respectarea cerințelor din legislația privind protecția mediului referitoare la salubrizarea localităților.

„În București, este generată cea mai mare cantitate de deșeuri municipale, factor favorizant dezvoltării vectorilor (șobolani, gândaci). Starea insalubră a unor zone, existența animalelor domestice, existența clădirilor abandonate sau părăsite, existența terenurilor virane pe care sunt depozitate deșeuri, existența oamenilor fără adăpost care trăiesc în canale de la care rezultă restur alimentare, constituie focare de infecție de dezvoltare a șobolanilor care migrază în zonele învecinate”, se arată în proiect.

Deși au fost luate măsuri, autoritățile spune că este necesar un „plan unitar, integrat de igienizare”.

Proiectul de hotărâre prevede sancțiuni între 2.000 și 4.000 de lei pentru administratorii, deținătorii sau proprietarii lacurilor care nu vor lua măsuri pentru salubrizarea și îndepărtarea vegetației spontane de pe malurile lacurilor, dar și pentru cei care dețin un teren sau un spațiu verde de utilitate publică și nu se ocupă de salubrizare și de efectuarea tratamentelor pentru combaterea căpușelor.

Pentru primăriile de sector sunt prevăzute amenzi între 200 și 1.000 de lei, dacă reprezentanții acestora nu iau măsuri împotriva persoanelor care depozitează necontrolat deșeuri.

De asemenea, efectuarea de prestații cu agenți neautorizați va putea fi sancționată cu sume între 150 și 250 de lei – pentru persoanele fizice, 250-500 de lei – pentru asociații de locatari/proprietari și între 500 și 1.000 de lei – pentru agenți economici, conform aceluiași proiect.