Consiliul Afaceri Generale al UE: Miniștrii și parlamentarii din România au responsabilitatea să fie exemple de integritate

Publicat: 11 03. 2013, 22:58
Actualizat: 19 05. 2015, 09:58

Consiliul Afaceri Generale al Uniunii Europene a publicat o evaluare a raportului pe Justiție realizat de Comisia Europeană în privința României în care notează că parlamentarii și miniștrii români au „au datoria să fie exemple de integritate”. Analiza Consiliului mai arată că autoritățile de la București trebuie să întărească sistemul judiciar care este suspus unor presiuni constante. Consiliul mai precizează că așteaptă numirea șefului DNA și a prcurorului general într-o manieră transparentă și că aceste funcții trebuie să fie ocupate de procurori independenți, integri și profesioniști.

Consiliul Afaceri Generale al Uniunii Europene a publicat luni 11 martie un comunicat de presă în care face propria analiză a ultimului raport pe Justiție realizat de Comisia Europeană. Consiliul Afaceri Generale s-a reunit luni 11 martie și la această ședință a fost prezent și ministrul de Externe, Titus Corlătean. 

În opinia Consiliului, raportul pe Justiție și Mecanismul de Cooperare și Verificare au funcționat bine. În privința României, Consiliul a menționat că „apreciază pașii făcuți cu privire la rolul Curții Constituționale”, dar și asigurările date de România că principiile „statului de drept vor fi respectate”.

„Consiliul notează că mai trebuie făcute progrese în privința întăririi puterii sistemului judiciar, în privința îngrijorărilor legate de presiunile asupra sistemului judiciar și asupra instituțiilor anticorupție. Miniștrii și parlamentarii trebuie să fie exemple de integritate”, se mai arată în nota Consilului. În comunicatul de presă se mai menționează că se așteaptă ca Parlament României să implementeze un statut și un cod de conduită. 

În privința numirii viitorului prcuror general și a viitorului procuror șef al DNA, Consiliul arată că procedura trebuie să fie una deschisă și transparentă. „Cei care vor fi numiți trebuie să demonstreze independență, integritate și profesionalism astfel încât să se bucure de sprijinul opiniei publice, dar și să poată confirma prin rezultate”, se mai precizează în documentul citat.

La fel ca în ultimele rapoarte pe Justiției și Consiliul confirmă activitatea bună a DNA și a Agenției Naționale de Integritate și menționează că această activitate trebuie menținută la aceleași cote. În comunicatul de presă se menționează că progresele din România și Bulgaria nu ar fi posibile fără Mecanismul de Cooperare și Verificare și că fără un sistem judiciar și administrativ eficient nici o țară nu se poate bucura pe deplin de privilegiul de a fi membru al UE. În final Consilul salută decizia Comisiei Europene de a continua monitorizare României și Bulgariei.