Consiliului Concurenței cere cuplarea amenzilor cu „pușcăria” pentru managerii care încalcă legislația: „Efectul de descurajare va fi mai puternic”

Publicat: 30 09. 2014, 14:11
Actualizat: 31 01. 2019, 21:39

„Parchetul are un rol important în cazurile de încălcare a legislației în domeniul concurenței. Știe mai bine să facă investigații, are acces să culeagă probe pe care noi nu le avem. Este important pentru noi să avem investigații mai bune și să avem acces la probele obținute de Parchet. De asemenea, aș vrea să văd o prezență mai activă în cazurile de concurență a Parchetului, pentru că dacă vorbim de descurajare, amenzile noastre sunt mari, dar dacă le cuplăm și cu pușcăria pentru manageri sau pentru cei implicați, efectul de descurajare va fi și mai puternic”, a spus Chirițoiu la o conferință.

El a menționat că descurajarea încălcărilor prevederilor legale, precum și creșterea gradului de acceptare a sancțiunilor, ar trebui să fie preocupările principale ale Consiliului Concurenței în următorii ani.

„Aș vrea să ajungem la o fază la care să avem mai puține încălcări ale legii concurenței și de asemenea să avem mai multe cazuri rezolvate pe o cale mai puțin conflictuală, adică nu prin procese. Știu că cei care trăiesc din procese nu sunt foarte fericiți, dar aș vrea să ajungem să avem mai multe rezolvări ale cazurilor în afara instanței. Pentru asta este important să existe proceduri legale și există în lege o serie de stimulente în acest sens, pe care le vom perfecționa când vom modifica legea anul viitor, și trebuie să fim un pic mai fioroși și credibili în fața avocaților și clienților lor, și să-i facem să înțeleagă că dacă nu se ajunge la o rezolvare amiabilă, sancțiunea va fi confirmată de instanță”, a explicat Chirițoiu.

Președintele institușiei a menționat că, dacă la construirea cazurilor Consiliul Concurenței stă bine, problemele apar în momentul în care trebuie să justifice amenzile aplicate în fața instanțelor.

„Avem cazuri bine construite, cifrele ne sunt favorabile în acest sens. Evident că pot fi îmbunătățiri. Consiliul stă mai prost în a convinge instanțele că nivelul sancțiunilor este justificat. Trebuie să înțelegem instanțele și să avem argumente pentru a justifica nivelul amenzilor aplicate. Este important, de asemenea, să aveam o colaborare cu instanțele, să ajungem la o înțelegere a regulilor în domeniul concurenței pentru a descuraja excesiva aplecare spre litigii în acest domeniu”, a adăugat Chirițoiu.

El a menționat că din deciziile pe care Consiliul Concurenței le emite, doar sub 10% nu sunt atacate în instanță.