Controverse privind o serbare de la o școală privată, legată de uciderea Brâncovenilor. Mai mulți elevi au fost „decapitați” de un „călău”

Publicat: 16 03. 2015, 12:50

Imaginile au fost filmate la serbarea organizată la sfârșitul anului școlar 2014 la Școala „Sfinții Martiri Brâncoveni” din Constanța, fiind postate în urmă cu câteva zile pe o rețea de socializare. Atunci, a fost pusă în scenă o piesă de teatru care relata execuția domnitorului Constantin Brâncoveanu și a fiilor săi, în anul 1714.

În filmare se poate observa cum un „călău” care poartă o eșarfă neagră pe față taie rând pe rând capetele celor cinci copii. Aceștia își spun rugăciunile și apoi își pun cuminți capul pe o banchetă, care ține loc de butucul pentru execuții, fiind „decapitați” cu un topor din plastic. La finalul scenetei este „executat” și cel care joacă rolul domnitorului Constantin Brâncoveanu.

Serbarea se încheie în ropote de aplauze din partea asistenței, formată în majoritate din părinți și elevi, între care se pot observa și copii cu vârste mai mici de 10 ani.

Imaginile au fost postate pe un cont de socializare și au stârnit controverse printre utilizatorii de internet, mulți dintre ei atrăgând atenția asupra posibilului șoc emoțional pe care copiii l-ar fi putut suferi.

Piesa de teatru a fost pusă în scenă la Școala „Sfinții Martiri Brâncoveni” din Constanța, parte a Colegiu Brâncovenesc, instituție de învățământ privat, iar conducerea unității de învățământ spune că totul s-a petrecut cu acordul părinților și nu au existat plângeri în legătură cu această scenetă, a cărei menire era „să îi învețe pe copii istorie”.

„Toată sceneta a fost făcută din dorința de a învăța un moment din istoria patriei noastre spre folosul copiiilor. Întreaga serbare nu a durat numai trei minute, ci 26 de minute și este foarte valoroasă. Ce s-a prezentat a fost scos din context și atunci s-a văzut altceva. Nici nu s-a numit Martiriul Sfinților Brâncoven,i ci s-a numit Domnitorul Brâncoveanu, model de urmat. (…) O parte dintre părinți se află chiar acum, când vorbim, la școală. Au văzut știrile care au apărut la televiziuni și au venit să ne susțină. (…) Copiii nu au fost afectați de scenetă. Din contră, au fost afectați mai mult de ce s-a întâmplat acum în presă. Pentru că ei au muncit, au făcut un lucru bun și acum s-au arătat supărați de cum s-a prezentat această scenetă. Și părinții s-au simțit ofensați de imaginile apărute fără acordul lor și de toate discuțiile acestea”, a spus reprezentantul școlii, preot profesor Adrian Chiagă.

Asociația Elevilor din Constanța consideră însă nepotrivită această piesă de teatru jucată de copii.

„Un fapt foarte îngrijorător este că persoanele care au jucat rolul fiilor lui Constantin Brâncoveanu erau copii cu vârsta sub 10 ani, elevi ai respectivei unități de învățământ. Aceștia au fost expuși și supuși unor scene de violență simulată, care le poate afecta grav dezvoltarea psiho-socială și poate induce atitudini violente o dată cu creșterea în vărstă. (…) Suntem de părere că evenimentele întâmplate pot avea efecte negative asupra copiilor, existând riscul dezvoltării unui comportament de tip agresogen și antisocial, aceștia percepând greșit faptul istoric, datorită vârstei fragede”, se precizează într-un comunicat al asociației.

La rândul lor, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Constanța spun că nu au primit nicio sesizare în legătură cu acest caz. Ei precizează însă că în acest semestru va avea loc o inspecție generală la această unitate privată de învățământ, o inspecție programată, care nu are legătură cu piesa de teatru.

Școala „Sfinții Martiri Brâncoveni” este un proiect al Fundației „Sfinții Martiri Brâncoveni” din Constanța.

„Specificul școlii noastre între alte școli private este dat de perspectiva generală a pedagogiei creștin-ortodoxe asupra educației, precum și de valorificarea tradițiilor culturale românești în conținuturile învățământului. Considerăm că o educație de calitate nu poate face abstracție de dimensiunile sufletești profunde. Acest specific se va materializa într-o susținută activitate educațională, care va însoți firesc demersul instructiv, având ca scop formarea caracterelor copiilor”, se precizează pe site-ul unității.

Școala s-a înființat în anul 2005 „cu binecuvântarea Arhiepiscopiei Tomisului și Dobrogei”, ca o unitate de învățământ cu specific creștin-ortodox.