Convoaiele militare au patrulat noaptea trecută pe străzile din Chișinău și Cahul. Ministerul Apărării vine cu explicații

Publicat: 12 09. 2022, 20:36
Sursă Foto - Deschide.mc

Noaptea trecută, pe străzile din Chișinău și Cahul, oamenii au văzut cum convoaiele militare patrulau în linie. Imaginile apărute pe internet artată camioanele care tractau tunuri și alte echipamente militare.

Imaginile apărute pe rețelele de socializare, în care câteva camioane tractau echipamente militare și tunuri, au stârnit frica oamenilor și îngrijorarea acestora în contextul războiului în Ucraina.

Ministerul moldovean al Apărării a venit cu explicațiile pentru această întâmplare.

Potrivit unui comunicat al ministerului, această tehnică militară este din dotarea Armatei Naţionale şi se deplasa spre centre de instruire, unde urmează să participe la exerciţiul „Scutul de foc 2022”, preconizat să se desfăşoare între 12 şi 23 septembrie.

„Antrenamentele fac parte din planul de instruire al Armatei Naţionale pentru anul în curs. Îndemnăm cetăţenii să nu se îngrijoreze atunci când observă vehicule militare deplasându-se pe drumurile naţionale şi să se abţină de la distribuirea imaginilor în spaţiul online, întrucât aceasta ar putea genera dezinformări”, menţionează instituţia.

Ministerul moldovean al Apărării precizează că aceste exerciţii se desfăşoară anual, din anul 2015, conform Deschide.md.

Armata Moldovei, ajutată cu milioane de euro

În luna iunie, Consiliul a adoptat o măsură de asistență în cadrul Instrumentului European pentru Pace (IEP) în valoare de 40 de milioane de euro în beneficiul Forțelor Armate ale Republicii Moldova.

Măsura de asistență va consolida capacitățile unităților de logistică, mobilitate, comandă și control, apărare cibernetică, recunoaștere aeriană fără pilot și comunicații tactice ale Forțelor Armate ale Moldovei prin furnizarea de echipamente neletale, provizii și servicii relevante, inclusiv instruire legată de echipament.

Această măsură de asistență o va completa pe cea în valoare de 7 milioane de euro, adoptată în decembrie 2021, care consolidează capacitățile serviciului medical militar și Batalionului de Inginerie al Forțelor Armate.

Ultimele măsuri de asistență sunt dovada angajamentului față de consolidarea capacităților Forțelor Armate ale Moldovei de a spori securitatea națională, stabilitatea și reziliența în sectorul apărării, potrivit Eeas.europa.