CORONAVIRUS. Noua poziție a OMS cu privire la purtarea măștilor de protecție în locurile aglomerate. Președintele brazilian vorbește de părăsirea organizației pe motiv de „parti-pris ideologic”

Publicat: 06 06. 2020, 07:57
Actualizat: 06 06. 2020, 08:00
ALERTĂ. Au fost raportate noi tipuri de măşti periculoase. Acestea provin toate din China / Sursă Foto: Pixabay

Potrivit noilor recomandări ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) de vineri, 5 iunie 2020, aliniate la tendințele la nivel global, măștile de protecție pot fi utilizate în locuri publice aglomerate pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus.

Chiar și așa, agenţia ONU cu sediul la Geneva a precizat prin vocile sale oficiale că purtatul măştilor poate majora nivelul riscurilor pentru sănătate, în condițiile în care oamenii le contaminează prin atingerea acestora cu cu mâinile murdare, potrivit DPA.

În acest context, cu ocazia unui briefing de presă online, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că măştile pot crea „un fals sentiment de securitate”.

În plus, acesta avertizat asupra faptului că purtatul măştilor nu poate înlocui igiena mâinilor, distanţarea fizică şi nici ţinerea sub urmărire a pacienţilor şi a contactelor lor sociale.

Încă de la începutul lunii aprilie, în cadrul prezentării liniilor directoare pe tema utilizării în masă a măștilor de protecție, OMS a pledat împotrivă.

Ieri, directorul general al OMS a afirmat că guvernele ar trebui să încurajeze utilizarea măştilor, acolo unde transmiterea virusului este răspândită şi unde este dificil să se păstreze o distanţă sigură între persoane. Vorbim în acest context de transportul public, de magazine sau de alte medii îngrădite sau aglomerate.

Cu toate că există încă puţine informații de ordin ştiinţific cu privire la efectul purtării măştilor, OMS şi-a schimbat poziţia pe baza dovezilor despre transmiterea virusului de către persoanele infectate care încă nu au dezvoltat simptome COVID-19 şi de persoane infectate care nu dezvoltă simptome clare.

Totodată, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a remarcat că măştile textile cusute le permit oamenilor să acţioneze într-un fel în legătură cu virusul, constituind în acelaşi timp o posibilă sursă de venit.

Jair Bolsonaro ameninţă cu retragerea Braziliei din OMS

Tot ieri, și nu la distanță mare de afirmațiile liderului OMS, preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a anunțat că ar putea retragă Brazilia din această organizație.

Acest demers îl urmează pe cel al omologului său american, Donald Trump, în semn de protest faţă de un așa-zis „parti-pris ideologic” al acestei instituţii internaţionale, potrivit AFP şi Reuters, citate de alte agenții de presă internaționale.

Chestionată cu privire la eforturile de relaxare a măsurilor de distanţare socială din Brazilia, în ciuda creşterii zilnice a ratei mortalităţii şi a numărului de infectări, purtătoarea de cuvânt a OMS, Margaret Harris, a precizat vineri, 5 iunie 2020, că un criteriu important îl reprezintă încetinirea transmiterii bolii.

„Epidemia, focarul în America Latină sunt profund, profund îngrijorătoare”, a menționat oficialul OMS într-o conferinţă de presă la Geneva. Printre cele şase criterii-cheie ce trebuie respectate pentru a relaxa măsurile restrictive „una, în mod ideal, este ca transmiterea să fie în scădere”.

Brazilia a urcat joi pe locul al treilea la nivel global în privinţa deceselor cauzate de COVID-19, devansând Italia şi ajungând vineri să raporteze un total de 35.026 de morţi.