CORONAVIRUS: Un aparat cu raze X ar fi găsit anticorpii care ar putea combate pandemia

Publicat: 20 03. 2020, 18:18
Actualizat: 07 04. 2021, 03:06
IPOTEZĂ. SUA analizează posibilitatea ca noul coronavirus să fi pornit din laboratoarele chineze / Sursă FOTO: Pexels

 Oamenii de știință din Marea Britanie ar fi găsit anticorpii care ar putea combate coronavirusul, transmite The Telegraph.

Potențiala descoperire se bazează pe studiul probelor de sânge ale persoanelor care au supraviețuit virusului SARS, de către cercetătorii de la Diamond Light Source din Oxfordshire.

Noul coronavirus împărtășește caracteristici comune cu virusul mai vechi, care a provocat epidemie din perioada 2002-2004.

Când oamenii de știință au studiat un pacient recuperat, au găsit un anticorp puternic – o moleculă mică care se lipește de un invadator străin, cum ar fi un virus, și avertizează sistemul imunitar care poate lupta cu acesta.

Anticorpul provine de la un pacient de la virusul SARS din 2004, iar cele două virusuri sunt din aceeași familie, deci sunt foarte strâns legate, ambele având același receptor în celule „, a spus profesorul Gwyndaf Evans, directorul adjunct al centrului de științe ale vieții de la Diamond.

Coronavirusul își ia numele de la vârfurile care ies din suprafața sa sferică – la fel ca o coroană. Oamenii de știință au examinat supraviețuitorul SARS, pentru a vedea dacă are anticorpi care ar putea ajuta la combaterea noului coronavirus.

Sir Patrick Vallance, consilierul științific principal al Guvernului Regatului Unit, a declarat că lucrările la testul anticorpilor „progresează foarte repede”.

Cum se transmite coronavirusul?

Coronavirusul uman este răspândit doar de la o persoană infectată cu noul coronavirus la alta. Acest lucru apare prin contactul strâns cu o persoană infectată, prin picăturile contaminate răspândite prin tuse sau strănut, sau prin contactul cu mâinile sau suprafețele contaminate.

Care sunt simptomele unei persoane infectate?

Pacienții cu noul coronavirus pot prezenta simptome asemănătoare gripei, cum ar fi febra, tusea, nasul care curge sau probleme la respirație. În cazuri mai severe, infecția poate provoca pneumonie și deficiențe respiratorii acute severe.