CORONAVIRUS. Victor Costache, ministrul Sănătății: „Vârful epidemiei în România ar putea fi estimat în 10 zile”

Publicat: 21 03. 2020, 12:31
Victor Constache, despre situația din România provocată de răspândirea coronavirusului

Ministrul Sănătății Victor Costache consideră că într-un termen de 10 zile se va putea estima vârful epidemiei de coronavirus pe teritoriul României.

„Cred că vom putea răspunde cam într-o săptămână, 10 zile la această întrebare (n. r. legată de vârful epidemiei). Este foarte important să analizăm evoluţia în zilele care urmează, ca să facem o predicţie în acest sens.

Sunt măsuri pre-spital, toate aceste măsuri de limitare socială, pentru a reduce numărul de îmbolnăviri şi, în paralel, întărim spitalele pentru a creşte capacitatea de primiri pentru pacienţii cu COVID-19”, a declarat Victor Costache într-un interviu acordat Digi24.

„Vârful epidemiei în România ar putea fi estimat în 10 zile”

Victor Costache a susținut că estimările vor fi influențate de afluxul de români reveniţi în ţară, în condiţiile în care, în prezent, peste 80% dintre pacienţii cu noul COVID-19 sunt fie români care au venit sau au călătorit în străinatate, fie persoanele de contact ale acestora.

Ministrul Sănătăţii a precizat că în momentul în care se depășește numărul de 4.000 de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, cazurile mai uşoare vor fi tratate la domiciliu.

Locurile de carantină

Acesta a discutat și despre locurile de carantină susținând că este o luptă contra cronometru pentru identificarea lor, una dintre resursele care vor fi exploatate fiind reprezentată de hotelurile care se închid în această perioadă.

„Cu spaţiile pentru carantină, este o luptă contra cronometru pe care o duc colegii de la Ministerul Afacerilor Interne.

În fiecare zi se identifică hoteluri suplimentare şi, prin măsura care s-a luat, de închidere a hotelurilor, tot mai multe dintre ele vor deveni spaţii de carantină.

Nu sunt rechiziţionate, se achită pentru fiecare persoană aflată în carantină”, a mai declarat ministrul Sănătăţii.

La momentul transmiterii acestei știri, peste 4.000 de persoane se află în carantină pe teritoriul României iar aproximativ 45.000 se află în izolare.