CORONAVIRUSUL SUFOCĂ Italia/ 10% dintre medici, infectați/ 9% dintre pacienți la terapie intensivă/ Apel disperat: „Vom lua pe oricine: bătrân, tânăr. Avem nevoie de personal”

Publicat: 06 03. 2020, 19:46
Actualizat: 06 03. 2020, 22:31
Incredibil: Bărbatul cu coronavirus a fugit de acasă, pentru a se distra într-un club de noapte

Focarul de coronavirus din nordul Italiei a copleșit atât de mult sistemul de sănătate publică, încât oficialii iau măsuri fără precedent pentru îngrijirea bolnavilor. Spitalele sunt supraaglomerate și în criză acută de personal, astfel încât autoritățile sunt nevoite să cheme la muncă medicii pensionați și să accelereze absolvirea studenților la asistență medicală. Mai mult, asistentele medicale primesc oferte de job cu salarii de trei ori mai mari, pe măsură ce numărul pacienților continuă să se dubleze de la o zi la alta.

Italia a raportat 49 de noi decese vineri.

Numărul total al deceselor în peninsulă a ajuns la 197, scrie Reuters. Agenţia de Protecţie Civilă din Italia, a anunţat că vineri a fost înregistrată cea mai mare creştere zilnică a cazurilor de deces de la izbucnirea epidemiei în urmă cu două săptămâni. Numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus în Italia, ţara cel mai puternic afectată de COVID-19 din Europa, a ajuns, vineri, la 4.636, cu 778 mai multe decât cu o zi înainte.

În regiunea Lombardiei, epicentrul epidemiei în Italia, au fost confirmați 1.254 din 2.036 de cazuri de coronavirus din Italia. În mod alarmant, 10% dintre medicii și asistentele din Lombardia nu pot lucra, deoarece sunt infectați cu coronavirus și au intrat în carantină, a declarat luni un înalt oficial al ministerului Sănătății din regiune, Giulio Gallera, scrie abcnews.go.com.

Oficialii au anticipat creșterea exponențială a numărului de pacienți, cel puțin încă o săptămână, până când măsurile de izolare vor începe să își facă efectul, dar situația de urgență în asistența medicală din Lombardia a atins un punct de criză.

„Unele dintre spitale din Lombardia sunt sub un stres care depășește capacitatea de lucru a tuturor unităților medicale din zonă”, a declarat pentru Sky TG24 dr. Massimo Galli, șeful bolilor infecțioase la Spitalul Sacco din Milano.

„Această epidemie este la o scară mai mare decât ar fi putut crede, imagina sau opri oricine.”

Cu toate acestea, secțiile de terapie intensivă din nord ale spitalelor sunt în continuare capabile să-și gestioneze pacienții, a spus șeful agenției naționale de protecție civilă, Angelo Borrelli luni seara. Borrelli a spus că aproximativ 9% dintre persoanele diagnosticate cu COVID-19 au nevoie de terapie intensivă.

Autoritățile au instalat 283 de corturi medicale pentru urgențe.

Guvernul regional al Lombardiei a solicitat guvernului central să reactiveze medicii și asistentele pensionate și să-i readucă pe salarii. În plus, studenții la asistență medicală care își vor urgenta examenele, astfel încât să poată intra imediat la muncă, a spus Gallera.

„Vom lua pe oricine: bătrân, tânăr. Avem nevoie de personal, în special de medici calificați ”, a declarat Gallera reporterilor.

Spitalele private din Lombardia au oferit paturi în unități de terapie intensivă și peste o duzină de medici din sectorul privat au convenit să lucreze în spitale publice pentru a ușura criza, a declarat președintele regional Attilio Fontana. Autoritățile regionale au solicitat spitalelor din Lombardia reducerea cu 70% a intervențiilor chirurgicale planificate sau elective, pentru a elibera paturile de terapie intensivă pentru pacienții cu coronavirus.