EXCLUSIV | Costel Alexe, Ministrul Mediului și Robert Negoiță, primarul sectorului 3, la GÂNDUL LIVE / Alexe: Trebuie să înțelegem că nu putem arunca gunoaiele peste tot / Negoiță: Probabilitatea să candidez ca independent este foarte mare

Publicat: 24 02. 2020, 22:40
Actualizat: 25 02. 2020, 14:41

Costel Alexe, Ministrul Mediului, și Robert Negoiță, primarul sectorului 3, sunt invitații Emmei Zeicescu la GÂNDUL LIVE, marți 25 februarie ora 11.30.

Despre anticipate

Robert Negoiță: Nu cred că vor fi anticipate.

Despre cazul polițistului local din Sectorul 3 care dormea în mașina de serviciu

Robert Negoiță: În presă a apărut o poză cu un polițist local care dormea în timpul programului. Dotăm mașinile de poliție cu camere de supraveghere, în interior și exterior, să vedem ce fac în timp real colegii noștri. Nu sunt cu acces pubic. Am dreptul să văd ce fac dânșii ca angajator. Am mari suspiciuni că la Poliția Locală nu își fac treaba: că dorm, nu au abordare principială. Pentru șpăgi, am făcut plângere penală, pentru că nu avem atribuții acolo. Am vorbit cu colegii pentru bugetare să cumpere aceste camere video. Orice sistem poate fi… Există o reticență foarte mare, nu vor să fie urmăriți, dar cu timpul nu vor avea încotro.

Despre taxa Oxigen

Robert Negoiță: Cred în mai multe măsuri, nu una singură. Nu poți într-un București ca acesta să faci trei pasaje rutiere în 30 de ani. E revoltător, inadmisibil. Vino și fă lucruri, implică-te și apoi poți să ceri. Mă refer la ultimii 30 de ani, în care PMB a avut o activitate…

Primăria Sectorului 3 gestionează mai puțin de 10% in bugetul Bucureștiului. Toate proiectele la un loc nu sunt nici măcar jumătate cât sunt în Sectorul 3. Nu m-aș referi la o persoană, speță, dar în general când propui ceva, analizezi bine dinainte…Dacă începem să facem pași în spate, ne obișnuim așa.

Despre candidatura la Primăria Capitalei: NU!

Robert Negoiță: Nu candidez la Primăria Capitalei. Am prea multe proiecte. Sunt tipul de persoană foarte activă care împinge lucrurile să se întâmplă. Inclusiv consultanții noștri care au dezvoltat mari parcuri de distracții au declarat că un asemenea proiect durează 10 ani. Mă angajez că al treilea mandat al meu va fi ultimul! Vreau să dau ocazie și altora să se afirme, să poată face pentru comunitate lucruri bune.

Mai avem alte proiecte în următorul mandat: două pasaje pe Mihai Bravu, să lățim Drumul Între Tarlale și să facem un pasaj între acesta și Pallady. E o zonă cu mare risc, cu mari blocaje. Iată niște proiecte pe care le propun. Mi-ar plăcea ideea să fiu directorul unei societăți de stat care să se ocupe de autostrăzile din România.

Argumentul meu este acea parcare de sub Bd Decebal, în mai puțin de un an și în câteva luni de zile chiar o terminăm. La un nivel de complexitate pe care nu îl au cele trei pasaje. E un singur obiectiv: Parcarea de la Decebal. În Sectorul 3 noi facem toate reparațiile, cea mai puternică firmă de asfaltări e Primăria Sectorului 3.

Despre parcări, trafic, salubrizare

Robert Negoiță: Una din soluții este parcarea subterană de la Decebal, cea mai modernă din România. Doi, optimizăm spațiile pe care le avem. Cum poți avea și parcare și spațiu verde?

Indiferent unde ar fi copacii în oraș, noi circulăm pe sub ei, dar copacul înseamnă viață. Trei: Un management eficient al parcărilor existente. Pentru că la ora asta ce se întâmplă, inclusiv cu parcagii, este o rușine națională. De ce nu învățăm de la alții? Ce sistem au făcut colegii noștri primari din administrația publică locală din Viena, Paris, Roma, New York? Nu discutăm despre Marte sau Jupiter. Haideți să implementăm un sistem ca acolo. Așa cum ei au scăpat de parcagii, așa o să scăpăm și noi.

Bilanțul la opt ani în Sectorul 3

Robert Negoiță: În opt ani de zile, în care pot să spun că am făcut un proiect pe zi. În fiecare zi, Primăria S3 a inaugurat un proiect. Și nu vorbesc despre un copac, ci reabilitare școală, sală sport, refacerea unei străzi etc. La fonduri europene suntem campioni la nivel național. Avem proiecte realizate și în curs de realizare de peste jumătate de miliard de euro.

Mereu când crești foarte mult taxele și impozite crești riscul de evaziune fiscală. Produci contraefecte. De ce să faci asta dacă ai fonduri europene? Mulțumim că suntem membri în comunitatea europeană, avem acces la trei linii de finanțare. Pe două din ele avem supracontractare de 200%. Ce nu e plătit e în lucru și se va absorbi mult peste 100%. Chestiunea asta e de neiertat, să nu folosim această oportunitate. Și când o folosim, o folosim prost.

Eu nu am oamenii mei. Cine crede asta e naiv, fără experiență de viață. Oamenii capabili nu pot fi ai cuiva. Vezi Dragnea, care iau oameni mici, obedienți. Apropo de restructurare: Am redus jumătate din posturile în plată în ultimii trei ani. Am disponibilizat. Noi acum aprobăm o nouă grilă unde mai disponibilizăm 40-50 de oameni.

Cea mai mare greșeală a unui om politic e să ia decizii uitându-se la electorat. Oamenii te-au pus acolo să-ți faci treaba, nu să cheltui aiurea pe salarii. Cea mai bună soluție și din perspectiv performanței este să tehnologizezi instituția – cea mai informatizată din România este Primăria Sectorului 3 – invit pe oricine să vină să vadă.

De ce a vrut Robert Negoiță să renunțe la o nouă candidatură la Primăria Sectorului 3 / Perioada Dragnea

Robert Negoiță: Am zis că îmi iau în calcul să nu candidez, pentru că eram prea revoltat. Era acea perioadă cu Dragnea, în care societatea era foarte divizată, spiritele erau foarte încinse, grupurile foarte radicalizate și îmi dădeam seama că în zona în care eu am activat, chiar de acolo e produs acest dezechilibru. Chiar dacă nu contribuisem direct deloc la ea, nu puteam să mă obișnuiesc cu senzația că am făcut tot ce puteam.

Mi-a luat ceva timp să analizez ce trebuie făcut. Am încercat să influențez din interior, colegii știu bine. Am făcut tot ce am putut eu ca membru, ca implicat în subiect. Când mi-am dat seama că… amintiți-vă de scrisoarea pentru excluderea lui Dragnea…când a apărut grupul, eu eram cel mai vechi disident din partid. Dragnea s-a înconjurat numai de oameni mici. Și-a apropiat persoane vulnerabile, mânjite. Dacă vă uitați în anturajul lui, găsiți numai Dăncilă, Oprișan, Bădălău. Nimic din ce ar putea fi valoros sau cu risc pentru el.

Experiența și realismul nu mă fac să am mari speranțe în conducerea Ciolacu. Sunt foarte îngrijorat, personal, chiar dacă la început am vrut să învăț, ca un burete, ce spune unul și altul… Cam care sunt efectele fiecărei acțiuni, am ajuns la un anumit nivel de maturitate în care cam știu ce este în regulă și ce nu este în regulă. Acum lucrurile îmi sunt clare, nu fac nimic în ce nu cred.

Dacă am să mă întorc, înseamnă că am speranțele despre care vorbeați. Nu există deocamdată această premisă. Probabilitatea să candidez ca independent este foarte mare.

Despre coronavirus

Robert Negoiță: Una din măsurile concrete și corecte este să informăm cât mai bine cetățenii despre ce au de făcut în această perioadă. Am văzut declarația domnului Cercel, care a zis că această tulpină de gripă din țară a făcut mai multe victime decât coronavirus, gripa chinezească. Nu cred că e o chestiune de panică. Trebuie să luăm măsurile cele mai potrivite. Să fim pregătiți.

Să știți că și în SUA s-a întâmplat fenomenul din Italia, când a fost uragan, au golit magazinele, au făcut rezerve. Dacă văd o problemă cu adevărat relevantă este că atunci când mergem în magazine, mai mult de jumătate din ce cumpărăm este de IMPORT. E o problemă mai puternică, de sistem!

Ca să fie clar: Criza se transformă dintr-una socială într-una economică. Vedeți ce se întâmplă în toată lumea. Un popor educat știe că modul de a încuraja propria economie este să consume produse autohtone. Noi trebuie să ne implicăm pe această parte, nu doar să învățăm populația ce trebuie să facă… Haideți să ne gândim că nu a prevăzut nimeni această chestiune și principalii furnizori de măști sunt chiar chinezii, cărora nu le mai ajung stocurile de măști pentru ei, în criză de coronavirus.

Despre instituțiile statului

Robert Negoiță: Sunt prins atât de tare cu proiectele de la Sectorul 3, încât nu am avut timp să aprofundez situația politică. Îmi place să cred că România e guvernată. Vreau să cred că cei din topul politicii românești sunt foarte responsabili. Sunt nemulțumit de prea multe ori de felul în care funcționează instituțiile statului. Noi chiar ne străduim să ne facem treaba, așa cum nu se întâmplă foarte frecvent în România și suntem pur și simplu împiedicați de instituțiile statului. Reglementările sunt execrabile.

Despre decizia CCR

Costel Alexe: Din păcate, CCR nu a făcut decât să adâncească această criză politică. Sunt convins că foarte curând alegerile locale vor fi în aceeași perioadă cu cele parlamentare. România are nevoie de alegeri anticipate. România are nevoie de un Parlament credibil, iar guvernul României, am convingerea că în 3 luni am arătat că dorim binele românilor.

Doar că în momentul de față, după ce vedem motivarea CCR, în urma discuțiilor Iohannis-Orban, cu celelalte partide, eu cred că vom găsi și maturitatea de a declanșa aceste alegeri anticipate. Guvernul Orban își desfășoară activitatea. Nu putem da OUG-uri. Guvernăm chiar și demiși, mult mai bine decât PSD, cu o majoritate confortabilă România, în acești trei ani, noi am avut realizări mult mai bune în aceste 3 luni.

Despre păduri

Costel Alexe: Îmi pare rău că nu am puteri miraculoase, să am în față un buton, să redau României pădurile pierdute în guvernarea PSD. Nu am făcut decât să corectăm legislația. Avem cazuri de agresiuni fizice asupra pădurarilor, aceștia nu au armament, aproape că păzești doar cu speranța că bunul Dumnezeu te va păzi.

Acționăm pe două paliere, de exemplu sistemul de urmărire a materialului lemnos. Hărțile satelitare, modificăm legislația. Dăm drumul în 2020 unei ample campanii de împăduriri. Doar împreună putem să plantăm și să plantăm copaci. În acești trei ani, cetățenii României și CE au fost mai îngrijorați de soarta pădurilor decât cei de la conducere. Aceștia au sunat la 112, când au sesizat un transport ilegale de lemn. În momentul de față, le mulțumesc tuturor acestor români, parteneri ai ministerului. Mi se pare firesc să acționăm pe ambele paliere.

Despre RABLA

Costel Alexe: Bugetul AFM a fost dublat la 2,8 milioane lei. Anul trecut am avut 55.000 vouchere pe Rabla Clasic, acum avem cel puțin 60.000 pe Rabla Clasic. Pentru mașinile electrice, Rabla PLUS, în cei 4 ani, s-au achiziționat de către români 2.500 mașini electrice. Încurajăm cetățenii să folosească acest mijloc de transport, avem cel mai amplu program de infrastructură verde. Cu 19 milioane lei finanțăm stații de încărcare. Avem în plan 1.200, vrem infrastructură de la Arad-Galați, de exemplu, vrem să avem stații de încărcare electrică. Primăria Capitalei nu a depus solicitare pentru nicio stație electrică.

Doamna Firea nu dă posibilitate bucureștenilor să beneficieze de un lucru atât de necesar.

Despre colectarea deșeurilor

Costel Alexe: M-am întâlnit cu doamna Firea de câteva ori și știe foarte bine că avem o situație deloc confortabilă când așteptăm decizia CEJ pe infringement pe București. FICA e în statiu incipient, măsurile nu se regăsesc într-un aer mai curat pentru bucureșteni. Doamna Zeicescu, locuiți în București, și eu la fel, mai avem o problemă a deșeurilor, m-am întâlnit cu primarii să prezinte soluția pentru eliminarea deșeurilor și nu avem așa ceva.

În momentul de față, nu Ministerul Apelor și Pădurilor face colectarea gunoaielor. Nu facem altceva decât să facem legea și alții trebuie să o respecte. Primăria Capitalei și cele de sector au fost informați: gradul de umplere la Chiajna a depășit demult 75%, nu au spus unde merg deșeurile.

Firea trebuie să găsească soluțiile pentru a duce deșeurile. Situația ar fi mult mai ușoară. În momentul de față, Primăriei Generale îi expiră contractul cu Chiajna și Vidra. Să iasă Firea și să spună unde va duce deșeurile dacă nu prelungește aceste deșeuri. Ea trebuie să zică. Vi se pare că pute la Iridex? La Glina? La Vidra? „Eu pentru bucureșteni refuz să semnez cu cei de la Chiajna, Vidra”. Avem nevoie de un incinerator, dar Firea așteaptă soluții de la noi.

Am fost la Glina astăzi, depozitul are sistată activitatea în curs de reautorizare de mediu. Am găsit o stație de sortare care ar putea să sorteze 400.000 de tone de deșeuri. Noi la final ar trebui să avem grad de colectare de 50%. Vinovați fiind că nu am ajuns acolo, pentru că toți au fost interesați, să trateze subiectul ăsta la DIVERSE. Tendința europeană e să nu mai ducem gunoiul la groapă, ci să-l reciclăm.

Autoritățile publice locale trebuie să facă o colectare cât se poate de bună, colectare separată, nu la comun. Să punem totul separat. Noi, cetățenii României, trebuie să înțelegem că nu putem arunca gunoaiele peste tot. Putem să ne comportăm atât de primitiv, poluând…De cele mai multe ori, turiști merg cu dozele de bere, dulciuri și le aruncă acolo. E o lipsă crasă de educație. Doi: vă spun că avem grad de colectare de 13,81%, suntem ultimii la reciclare. Bucureștiul are o medie de 8%! Am mai mari așteptări la cei din mediul rural.

Despre Taxa Oxigen

Costel Alexe: La începutul lunii ianuarie, Firea a zis că taxa Oxigen este foarte bună, că e o măsură miraculoasă care va reduce poluarea în Capitală. Numai declarații politice, fără măsuri de aplicare. Am un deja vu. Taxa Oxigen e o idee bună. Partea proastă pentru bucureșteni e că a aplicat-o cineva care nu i-a consultat. Faci o consultare publică pe Facebook și apoi spui că nu o mai aplici.

Despre Gabriela Firea

Costel Alexe: Îi place să se victimizeze, găsește vinovați. Am discutat cu primarii pe calitatea aerului, am chemat-o și pe Gabriela Firea. Nu politizez, nu merg pe jumătăți de măsură. Nu eu o controlez pe Firea, nu eu o amendez. Cei care se uită azi la noi nu așteaptă un ministru care să pună mâna pe un telefon ca instituțiile statului să-și facă datoria. Le-am solicitat tuturor să aplice legea unitar, echidistant, indiferent dacă e vorba de persoană fizică sau juridică. Nu trebuie să acționăm politic.

Despre incendiul din Delta Văcărești

Costel Alexe: Am fost în legătură permanentă cu Florin Stoian și cei de la Parcul Natural Văcărești. Am semnat de curând un parteneriat cu Asociația Parcului Văcărești, prin care nu am făcut decât să corectăm o nedreptate a guvernului, când custozilor le-a fost luat rolul de administrator. Parcul Văcărești ar putea să arate mult mai bine, prin grija unor oameni inimoși. Am avut discuții, o să finanțăm, n-o să facem noi, planul de management. Vom identifica care sunt măsurile pentru a avea acest parc natural urban din București, cel mai mare din Europa. Dacă am fi avut servicii de pază pentru acest parc, nu s-ar fi produs incendiul.

Mă bucur că nu a fost afectată biodiversitatea. Am fost ultima oară acolo acum două săptămâni. Am fost de trei ori de când sunt ministru, ultima dată am fost până în inima parcului. Aseară nu am reușit să ajung.

Nu știam că Firea a dus discuția politică până la acest nivel. Nu pot să comentez astfel de declarații. Am fost permanent în legătură cu cei din administrația de la Văcărești. Am vorbit cu ei, am comunicat cu ei. Eu le-am transmis tuturor primarilor că aceste chestiuni de mediu nu trebuie să aibă culoare politică.

Despre coronavirus

Costel Alexe: Teamă de coronavirus, ca oricărui cetățean al României, ca de oricare viroză, vreau să cred că autoritățile române sunt pregătite pentru acel moment… Să sperăm că nu va ajunge în România. Important e să nu acționăm haotic, precum cei din Italia. Din păcate pentru noi, coronavirus s-a extins din China către noi.

În orice instituție e loc de mai bine în privința comunicării. Mai ales în privința comunicării pe coronavirus. În multe situații, argumentele logice nu prind la cetățeni, fiecare crede că știe cel mai bine ce e mai bine pentru familia lui. Sunt sau nu medicamente, alimente, măști? Nu știm dacă autoritățile locale pot să convingă populația.

Important e să nu ne panicăm. Românii ar trebui să fie la fel de îngrijorați pentru faptul că anual în România mor 23.000 de oameni din cauza poluării. Sunt cazuri în care în România se moare din probleme care ar putea fi soluționate mult mai repede.