Creșterea prețurilor alimentelor accelerează inflația din Europa de Est

Publicat: 15 02. 2012, 10:26
Actualizat: 20 06. 2012, 08:18
Șocul creșterii prețurilor alimentelor în statele din Europa de Est a fost resimțit în evoluția inflației în luna august, iar băncile centrale ale statelor din regiune vor fi în alertă maximă pentru a interveni în caz de nevoie, potrivit analiștilor.

Șocul creșterii prețurilor alimentelor în statele din Europa de Est a fost resimțit în evoluția inflației în luna august, iar băncile centrale ale statelor din regiune vor fi în alertă maximă pentru a interveni în caz de nevoie, potrivit analiștilor citați de Reuters.

Datele privind inflația, publicate marți în România, Ungaria și Slovacia, și luni în Cehia, arată o accelerare uniformă a creșterii prețurilor alimentelor, după ce canicula și seceta din unele zone a redus drastic recoltele din regiune.

Analiștii consideră că presiunile asupra prețurilor se vor accentua, pe măsură ce efectul producțiilor agricole scăzute se va face simțit în industria de procesare a alimentelor.

"Majorarea din august a prețurilor este doar începutul, problema este reacția economiștilor la informațiile referitoare la creșterea costului alimentelor și amploarea efectului negativ asupra inflației de bază", a declarat Martin Blum, șeful departamentului de cercetări în domeniul piețelor emergente al UniCredit din Viena.

Bunt consideră că Polonia, care va publica joi datele privind inflația, precum și România sunt cele mai expuse la riscurile accelerării inflației.

"Statele cu ritm rapid de dezvoltare și care au fost grav afectate de reducerea producției agricole sunt cele mai expuse la efectul negativ al inflației prețurilor alimentare asupra inflației de bază", a explicat reprezentantul UniCredit.