Criminalul pentru care Țundrea a stat închis NEVINOVAT face 25 de ani de închisoare

Publicat: 14 09. 2012, 12:49
Actualizat: 27 09. 2018, 22:18

Bărbatul judecat în cazul crimei pentru care Marcel Țundrea a făcut 12 ani de închisoare fără să fie vinovat a fost condamnat definitiv de ICCJ la 25 de ani de detenție, decizia fiind luată într-o cauză fără precedent, redeschisă după ce condamnarea lui Țundrea a fost considerată eroare judiciară.

În 29 martie, Gheorghe Avram a fost condamnat la 25 de ani de detenție de magistrații Curții de Apel Craiova, care i-au mărit astfel pedeapsa cu trei ani față de sentința inițială, dispusă de Tribunalul Gorj.

Decizia a fost atacată cu recurs de Gheorghe Avram la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), care joi a decis definitiv condamnarea lui la 25 de ani de închisoare, menținând astfel decizia Curții de Apel Craiova.

Sentința instanței supreme este definitivă, astfel că Gheorghe Avram va executa 25 de ani de închisoare.

Gheorghe Avram a fost trimis în judecată în martie 2011, după ce ancheta a fost instrumentată de Parchetul instanței supreme, sub coordonarea directă a lui Marius Iacob, procuror șef al Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din Parchetul instanței supreme.

Marcel Țundrea a fost condamnat la 25 de ani de închisoare, din care a executat 12, timp în care a făcut nenumărate demersuri pentru a arăta că este nevinovat, el fiind acuzat de viol și omor.

Presupusa victimă a fost o fată de 14 ani, din satul Pojogeni, lângă Târgu Cărbunești, găsită decedată pe malul unui pârâu în iunie 1992, Țundrea fiind considerat atunci principalul suspect.

Un test ADN realizat în anul 2004 a evidențiat faptul că nu Marcel Țundrea a violat-o pe minora de 14 ani, testele științifice ulterioare indicându-l pe Gheorghe Avram ca autor al faptelor respective. Cei doi sunt din același sat, iar într-o perioadă au fost colegi de celulă în Penitenciarul Târgu Jiu, Avram fiind condamnat pentru alte infracțiuni violente, inclusiv crimă, produse după întemnițarea lui Țundrea.

Marcel Țundrea a murit pe 18 ianuarie 2007, el declarând de mai multe ori înainte de a deceda că, în opinia sa, adevăratul autor al faptelor de la Pojogeni este Gheorghe Avram. El își argumenta afirmațiile prin discuțiile personale avute cu Avram, dar și prin faptul că până la arestarea lui Avram s-au mai produs la Pojogeni alte fapte violente, inclusiv crime, lucrurile revenind la normal doar după arestarea celui condamnat acum la 25 de ani de închisoare.

În România, în mod oficial, primele teste ADN în cauze penale s-au făcut după 2002, astfel încât la data pronunțării hotărârii în cazul Țundrea, constatată ulterior ca fiind o eroare judiciară, instanțele au fost în imposibilitatea de a administra această probă, arăta Parchetul ICCJ.

Procurorii Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din Parchetului instanței supreme au preluat de la Parchetul Tribunalului Gorj cauza privind violul și crima comise în 16 iunie 1992.

În urma cercetărilor făcute atunci de Procuratura Județeană Gorj și Inspectoratul de Poliție Gorj, în 9 noiembrie 1992 a fost trimis în judecată Ilie Marcel Țundrea, pentru omor calificat și viol.

Țundrea a fost condamnat în 1993 la 25 ani de închisoare, din care a executat 12 ani, el susținând atât în timpul cercetărilor, cât și în detenție că este nevinovat.

În 17 septembrie 2004, Tribunalul Brașov a admis cererea de revizuire formulată de Țundrea, a anulat sentința din 18 mai 1993 a Tribunalului Gorj, rămasă definitivă în 27 noiembrie 1997, și a dispus achitarea acestuia pentru viol și omor calificat.

După rămânerea definitivă a hotărârii de achitare a lui Țundrea, dosarul a rămas cu autor nedescoperit, competența continuării cercetărilor ținând de Parchetul Tribunalului Gorj.

În 10 iunie 2010, procurorului general al Parchetului instanței supreme a dispus preluarea cauzei de la Parchetul Tribunalului Gorj.

În urma cercetărilor făcute de procurorii Parchetului instanței supreme, în 14 martie 2011 a fost trimis în judecată Gheorghe Avram, arestat în altă cauză, tot pentru omor calificat.

Totodată, procurorii au constatat încetarea urmăririi penale față de Gheorghe Avram pentru viol, întrucât a intervenit prescripția specială a răspunderii penale.

Procurorii arătau că, având în vedere faptul că existau suficiente indicii că autorul crimei putea fi Gheorghe Avram, după începerea urmăririi penale „in rem”, în 15 iunie 2010, a fost dispusă o constatare tehnico-științifică genetică.

În urma rezultatelor expertizei genetice, în 15 decembrie 2010 procurorii au început urmărirea penală în cazul lui Gheorghe Avram, fiind trimis în judecată în martie 2011.

În 27 noiembrie 1997, instanța supremă l-a condamnat definitiv pe Țundrea pentru omor calificat.