Cristian Mungiu, lăudat de laureatul premiului Nobel Orhan Pamuk

Publicat: 15 02. 2012, 09:36
Actualizat: 05 06. 2012, 02:56
Scriitorul Orhan Pamuk - laureat al premiului Nobel pentru literatură și membru al juriului de la Cannes care i-a acordat Palme d'Or lui Cristian Mungiu - a spus că a fost o plăcere să urmărească fiecare secundă din filmul regizorului român, informează The Guardian în ediția electronică.

Scriitorul Orhan Pamuk – laureat al premiului Nobel pentru literatură și membru al juriului de la Cannes care i-a acordat Palme d’Or lui Cristian Mungiu – a spus că a fost o plăcere să urmărească fiecare secundă din filmul regizorului român, informează The Guardian în ediția electronică.

"Este un film minunat. Fiecare secundă din el a fost o plăcere", a spus Pamuk despre "4 luni, 3 săptămâni și 2 zile", care a câștigat, duminică seară, primul Palme d’Or pentru lungmetraj din istoria cinematografiei românești, la cea de-a 60-a ediție a Festivalului de la Cannes.

Trofeul suprem de la Cannes a fost disputat de 22 de filme, printre care și cele mai recente creații ale unor regizori celebri precum frații Coen, Gus Van Sant, Wong Kar Wai și Fatih Akin.

Al doilea lungmetraj din cariera lui Mungiu, după "Occident" (2002), s-a impus ca unul dintre principalii favoriți ai competiției imediat după proiecția sa, la începutul festivalului.

Criticii au lăudat realismul filmului, notează The Guardian, care descrie lungmetrajul ca "o poveste tulburătoare despre un avort ilegal în România comunistă".

"4 luni, 3 săptămâni și 2 zile" spune povestea unei studente, Găbița (interpretată de Laura Vasiliu), care vrea să scape de o sarcină nedorită și suportă consecințe oribile, împreună cu prietena ei, Otilia (Anamaria Marinca). (Mediafax)