CSM anunță că desecretizează protocolul cu SRI pe care l-a denunțat în 2017

Publicat: 05 04. 2018, 15:05

„Consiliul Superior al Magistraturii a încheiat, în anul 2012, un protocol instituțional cu Serviciul Român de Informații. La solicitarea tuturor membrilor Consiliului, formulată de îndată ce au luat cunoștință de existența sa, Protocolul a fost denunțat în cursul lunii martie 2017, prin acordul părților, iar cu privire la acesta a fost demarată procedura de declasificare, în temeiul Legii nr. 182/2002. De asemenea, la nivelul CSM s-a încheiat, în anul 2014, pe o perioadă nedeterminată, Protocolul privind cooperarea între Consiliul Superior al Magistraturii și Centrul Național Cyberint în domeniul securității sistemelor informatice și de comunicații, având ca obiect protecția rețelelor informatice ale instituției, în cadrul proiectului Sistem național de protecție a infrastructurilor IT&C de interes național împotriva amenințărilor provenite din spațiul cibernetic, derulat de Serviciul Român de Informații și de alte instituții partenere prin intermediul programului cu finanțare europeană POSCEE”, au precizat reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Sursa citată a mai precizat că acest protocol nu are regimul unui document clasificat.

Precizările vin după ce vicepreședintele CSM, Codruț Olaru, a anunțat, în ședința plenului Consiliului de miercuri, că Înalta Curte de Casație și Justiție, Inspecția Judiciară, CSM și Parchetul General au încheiat protocoale cu serviciile, celelalte entități din justiție neavând astfel de protocoale.

„Aduc la cunoștință că, în urma ședinței plenului din martie s-a făcut o astfel de solicitare de către CSM către toate entitățile din sistemul juridic de a ne comunica toate protocoalele din 2005 până în prezent. Am primit corespondență cu entități din sistemul judiciar care au comunicat că au existat și există sau au denunțat: Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), Inspecția Judiciară (IJ). La nivelul CSM a fost încheiat un astfel de protocl denunțat în 2017 de către vechea conducere. Toate celelalte entități din sistemul judiciar, că ne referim la grefieri sau la alte instanțe, pentru 2005-2018, nu au încheiat astfel de protocoale. Tot ce am prmit la nivelul Consiliului, nu sunt atașate protocoalele în forma lor scrisă. Toată situația a vizat doar o corespondență minimală”, a anunțat procurorul Codruț Olaru, vicepreședinte CSM, în ședința plenului Consiliului de miercuri.