CSM și INM te învață cum să chemi pe cineva în judecată. Unde găsești ghidurile practice care oferă modele de cereri

Publicat: 24 10. 2014, 18:52

„Cele două ghiduri oferă modele de cereri de chemare în judecată atât pentru acțiuni cu un grad redus de complexitate, cât și pentru acțiuni de o complexitate ridicată, din perspectiva problemelor faptice și juridice deduse judecății (revendicare, partaj de bunuri). Astfel sunt conturate repere importante pentru justițiabili în demersul acestora de valorificare a unor drepturi sau interese legitime în justiție”, conform reprezentanților CSM.

Potrivit sursei citate, ghidurile pot contribui la evitarea unor sancțiuni procedurale, cum ar fi anularea cererilor de chemare în judecată pentru că nu îndeplinesc condițiile formale prevăzute de lege.

„Dincolo de utilitatea pentru justițiabili soluțiile oferite de ghiduri, acestea pot contribui și la celeritatea procedurilor judiciare, prin evitarea întârzierilor în soluționarea cauzelor determinate de etapele suplimentare care trebuie parcurse pentru complinirea lipsurilor cererilor introductive”, precizează CSM.

Referitor la acest subiect, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat vineri că ghidurile lansate de CSM traduc într-un limbaj accesibil sistemul de valori pe care se bazează actul de justiție.

„Cetățeanul, în ipostaza sa de justițiabil, trebuie să aibă acces la acele informații necesare pentru înțelegerea sistemului, pentru înțelegerea serviciului public pe care îl accesează pentru a-și cunoaște drepturile și obligațiile, pentru a ști ce să pretindă în mod rezonabil de la sistemul justiției. O astfel de abordare este cu atât mai necesară cu cât justiția tinde să devină una cu caracter transfrontalier. La nivel european încercăm să consolidăm un sistem de reglementare menit să alinieze sistemele naționale la standarde comune”, explicat ministrul Justiției.

Modelele de cereri sunt puse la dispoziția cetățenilor gratuit pe site-ul CSM, INM și pe portalul fiecărei instanțe.