Cum a fost dejucat un „atentat cu artificii” la Târgu Secuiesc: un extremist maghiar ar fi vrut să detoneze un dispozitiv exploziv la parada de 1 Decembrie. Beke Istvan, ARESTAT

Publicat: 02 12. 2015, 10:34

UPDATE Curtea de Apel București a decis arestarea preventivă a lui Beke Istvan Attila, în dosarul în care este acuzat că ar fi intenționat să confecționeze un dispozitiv exploziv improvizat, pe care să- l detoneze în public, marți, la manifestările de Ziua Națională organizate la Târgu Secuiesc.

Curtea de Apel București a admis, marți noapte, propunerea procurorilor Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și a dispus arestarea preventivă a lui Beke Istvan Attila pentru 30 de zile.

Decizia instanței nu este definitivă, ci poate fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Un „membru marcant” al organizației naționalist-extremiste Mișcarea de Tineret 64 de Comitate (HVIM Ungaria), Beke Istvan Attila, a fost reținut pentru 24 de ore de procurorii DIICOT după ce ar fi pus la cale confecționarea unui dispozitiv exploziv improvizat, pe care să îl detoneze în public, la Târgu Secuiesc, la parada de 1 Decembrie, conform DIICOT.

Beke Istvan Attila este liderul filialei HVIM din Târgu Secuiesc.

Un site în limba maghiară, Szentkoronaradio, afiliat mișcării extremiste HVIM Ungaria din care face parte bărbatul reținut, susține că dispozitivul găsit de autorități asupra lui Beke Istvan ar fi fost o grenadă folosită la jocul de airsoft, care la explozie răspândește bile de plastic. Site-ul mai susține că la percheziții ar fi fost ridicate și alte elemente de airsoft, precum și artificii. Aceste informații nu au putut fi verificate din alte surse.

Procurorii DIICOT arată că extremistul „și-a asumat și ulterior a procurat mijloacele și instrumentele necesare confecționării unui dispozitiv exploziv improvizat, pe care intenționa să-l detoneze în public, pe raza localității Târgu Secuiesc, pe parcursul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie”.

Beke Istvan, în stânga. Sursa: HVIM.

Motivele bărbatului sunt explicate astfel de procurori: „realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naționalist-extremistă Mișcarea de Tineret 64 de Comitate – HVIM Ungaria le promovează în Transilvania în scopul realizării, inclusiv prin acte de violență îndreptate împotriva cetățenilor români și a bunurilor acestora, dezideratului de îngreunare/împiedicare a autorităților române în actul de exercitare a puterii de stat în zona așa-zisului „Ținut Secuiesc”, ca etapă a procesului ce vizează refacerea „Ungariei Mari””.

Beke Istvan, în dreapta.

Beke Istvan, în dreapta.

Anchetatorii au percheziționat locuința extremistului și au ajuns la concluzia că „materialele și dispozitivele ar fi fost apte să pună în pericol cetățenii români și bunurile acestora”.

DIICOT specifică faptul că acțiunea a fost realizată cu sprijinul SRI, DIPI, Poliției Covasna și Jandarmeriei Brașov.

UPDATE 17.25 Anchetatorii au găsit artificii la percheziții

Anchetatorii au găsit la perchezițiile din Covasna, la imobilul folosit de Beke Istvan Attila, sute de materii explozive, dispozive electronice care permiteau acționarea de la distanță, două dispozitive militare de vedere pe timp de noapte, dar și un poligon de tragere, potrivit unor surse judiciare. Conform Agerpres, perchezițiile au avut loc la un poligon de airsoft, unde au fost găsite aceste dispozitive, informație care confirmă afirmațiile făcute de colegii extremistului maghiar, legate de dispozitivele de airsoft.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că procurorii DIICOT au făcut, în noaptea de luni spre marți, mai multe percheziții care au început ca un control de verificare pe articole pirotehnice, pentru a preveni incidente ce s-ar fi putut produce la manifestările organizate de Ziua Națională a României.

Anchetatorii îi monitorizau însă din octombrie pe Beke Istvan Attila (40 de ani), membru al formațiunii extremiste „Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” din Ungaria, și complici ai acestuia, fiind astfel percheziționat și locul în care existau informații că acesta ar avea numeroase articole pirotehnice și chiar materiale explozive.

Anchetatorii au găsit la percheziții 210 materii explozive de categoriile II și III, dispozitive electronice de inițiere, temporizor al impulsurilor electronice, două dispozitive militare de vedere pe timp de noapte folosite de conductorii de blindaje militare, precum și un amplificator de imagine.

Conform legii de clasificare a materiilor explozive, categoria II de explozivi se referă la cei de putere medie (Trotil, tetril și ceilalți explozivi nitroaromatici, precum și cei pe bază de azotat de amoniu cu mai puțin de 6% nitroglicerină sau nitroglicol, explozivi pe bază de clorați și perclorați, Geluri explozive, amestecuri explozive simple de tip AMAL, Emulsii explozive), iar categoria III se referă la cei de putere mică (Amestecuri explozive simple de tip nitramon (AM-1) și nitramonit, Pulberi negre cu fum și similare, Amestecuri explozive cu peste 30% materii inhibitoare (clorură de sodiu, clorură de amoniu etc.), Explozivi antigrizutoși, Capse detonante de orice fel, relee întârzietoare și sisteme de inițiere neelectrică).

Beke Istvan Attila nu apucase să asambleze materiile explozive și dispozitivele atunci când au avut loc perchezițiile. Dispozitivul, dacă ar fi fost asamblat, cu materiile explozive pe care le avea la dispoziție și cu acționare de la distanță, putea produce victime, au precizat surse din rândul anchetatorilor.

Bărbatul amenajase și un poligon de tragere, însă nu au fost găsite și arme de foc sau dintre cele pentru care este necesară autorizarea. De asemenea, au fost găsite la percheziții și aproximativ 400 de articole pirotehnice.

Anchetatorii l-au reținut pe Beke Istvan Attila marți, în jurul orei 04.00, acesta fiind dus la DIICOT central. Anchetatorii vor cere unui judecător de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel București arestarea lui preventivă, pentru tentativă la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale și nerespectarea regimului materiilor explozive.