Cum a rămas Coldea conectat la SRI, după ce a fost dat afară în urma dezvăluirilor lui Sebastian Ghiță

Publicat: 13 04. 2017, 11:34

„Domnul general locotenent Florian Coldea este cadru militar în rezervă al Serviciului Român de Informații. În prezent, acesta colaborează, în temeiul prevederilor legale, cu Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”, în diferite programe de pregătire/instruire”, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanții Biroului de Presă al SRI.

Pe 17 ianuarie, SRI anunța că Florian Coldea a cerut trecerea în rezervă, decizia fiind luată chiar dacă verificările demarate în urma dezvăluirilor lui Sebastian Ghiță au arătat că nu a încălcat legea, SRI propunând repunerea în funcție.

„Menționăm că s-a desfășurat o investigație complexă, minuțioasă, cu privire la toate afirmațiile din mass-media din ultima perioadă, fiind analizate aspectele vizate. Persoanele verificate au oferit tot sprijinul, au prezentat documentele necesare și au răspuns complet tuturor întrebărilor. În concluzia raportului, prezentat într-o ședință a Biroului Executiv al SRI, comisia specială a precizat că din activitatea domnului Coldea, supusă verificării, nu au rezultat elemente care să se constituie în încălcări ale legii sau normelor interne în vigoare. După prezentarea raportului, Biroul Executiv a decis repunerea în funcție a domnului general-locotenent Florian Coldea. În cadrul aceleiași ședințe, Prim-adjunctul Directorului a solicitat Directorului SRI, domnul Eduard Hellvig, eliberarea din funcție și punerea la dispoziția și nevoile instituției, după aproape 12 ani de când exercită această funcție. Prim-adjunctul Directorului a prezentat motive ce țin de demnitatea și onoarea militară și de riscul afectării grave a activității instituției”, a transmis atunci SRI.

Verificările au fost demarate după ce Sebastian Ghiță a publicat fotografii și înregistrări video în care ar apărea cei doi și familiile acestora, precizând că au avut o relație de prietenie.

În ceea ce privește Academia de Informații „Mihai Viteazul”, în luna martie a anului trecut instituția a anunțat că nouă absolvenți ai Școlii doctorale din cadrul instituției au cerut retragerea titlului de doctor.

„Pe parcursul analizei, Consiliul Științific a constatat faptul că un număr de nouă absolvenți ai Școlii doctorale din cadrul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” au renunțat la titlul de doctor, în baza Legii nr. 1/2011 cu modificările și completările ulterioare, pe baza unor cereri de renunțare formulate în perioada 3 – 7 martie a.c. și înregistrate la Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice în data de 10 martie a.c. În acest mod a fost anulat, prin efectul legii, obiectul evaluării punctuale a tezelor elaborate de către cei nouă absolvenți ai Școlii doctorale”, se arata într-un comunicat de presă al Academiei de Informații, transmis la acel moment.

Titlurile nu au putut fi însă retrase pe baza solicitărilor de renunțare.

Potrivit unor surse, cei care au cerut retragerea titlului de doctori sunt: Radu Stroe, fost ministru de interne, Mihai Stănișoară, fost ministru al Apărării, Bogdan Licu, procurorul general adjunct al României, Daniel Moldoveanu, fostul consilier prezidențial pe probleme de securitate, Romeo Raicu, fost șef al Comisiei parlamentare de control al SIE, Mihail Tudose, fost ministru al Economiei, Neculai Onțanu, fost primar al Sectorului 2, Adela Popescu, fosta secretară a lui Gabriel Oprea și Loredana Radu, nepoata lui Gabriel Oprea.

Tezele de doctorat au fost evaluate la nivelul Academiei de Informații după ce în spațiul public au apărut suspiciuni de plagiat în legătură cu mai multe lucrări de doctorat ale unor persoane publice.

„Prin raportare la activitatea Școlii doctorale, rezultatele preliminare ale evaluării tezelor de doctorat relevă respectarea cerințelor de formă și conținut specifice perioadelor în care au fost realizate, cu mențiunea că pentru unele dintre acestea, finalizate preponderent în perioada 2010-2011, au fost identificate unele erori sau abateri de la standardele academice și politicile de calitate din prezent. Autorii acestora au fost informați pentru a formula puncte de vedere și pentru a corecta lucrările elaborate, în condițiile legii, urmând a fi informată și Comisia de etică a Academiei pentru a dispune măsuri, după caz, în acord cu metodologiile în vigoare”, mai anunța atunci Academia de Informații.