Cum a schimbat Jandarmeria strategia la protestele Roșia Montană: „Dacă se desfășoară pașnic și civilizat, de ce ar trebui să avem noi altă reacție?”. Ce spune un agent FBI

Publicat: 24 09. 2013, 21:03
Actualizat: 24 09. 2013, 21:03

Colonelul Ovidiu Vasilică, prim-adjunct al Jandarmeriei Române, a explicat pentru gândul de ce s-a schimbat strategia Jandarmeriei față de protestatari, de la manifestațiile anti-Băsescu din iarna anului 2012 la cele împotriva proiectului Roșia Montană, din toamna anului 2013.

El a spus că, spre deosebire de iarna anului trecut, acum nu există violențe și distrugeri, iar Jandarmeria dorește să abordeze protestele în funcție de mulțimea pe care o au în față. Explicațiile acordate gândul au venit în cadrul unui seminar pe care FBI, Departamentul de Stat și Ambasada SUA îl desfășoară la București, pentru a-i învăța pe jandarmi și polițiști cum să acționeze când au de-a face cu minorități etnice sau culturale. Ovidiu Vasilică a vorbit, în deschiderea acestui seminar, despre modul în care Jandarmeria Română încearcă să schimbe abordarea mulțimilor și să promoveze dialogul și negocieriloe, în locul forței brute.

„Avem negru și gri în acest tip de manifestări. Noi ne pliem pe tipul adunării publice. În ce privește manifestările de anul trecut, și asta uită toată lumea, până nu au fost violențe nici noi nu am reacționat. Au existat totuși atunci niște distrugeri de milioane de euro, așa cum au fost reclamate de primării. Reacția noastră a ținut cont de mulțimea din fața noastră. Dacă se desfășoară pașnic și civilizat (manifestările – n.r.), de ce ar trebui să avem noi altă reacție?”, a declarat pentru gândul colonelul Ovidiu Vasilică.

„În alte țări, în cazul mișcărilor de tip Occupy, abordarea a fost corectă, iar autoritățile le-au permis. Și în Turcia, până nu au început violențele, nu au existat intervenții în forță”, a mai spus prim-adjunctul Jandarmeriei Române.

Ovidiu Vasilică a mai precizat că cele mai multe adunări care au ca subiect Roșia Montană sunt autorizate: „De exemplu, duminică, din 9 astfel de adunări, doar două au fost neautorizate – la București și la Cluj”.

Agent FBI: „Ce s-a întâmplat anul trecut a fost putere hard, atunci când spui – nu-mi pasă ce spui și ce faci, te bag la închisoare”

Agentul FBI Jean Larned, specialist al Unității de Științe Comportamentale (Behavioral Science Unit), unul dintre cei doi instructori ai agenției americane veniți la București să îi învețe pe jandarmii și polițiștii români cum să abordeze conflictele și cazurile din comunități etnice, a explicat pentru gândul că această abordare de tip „soft” este cea corectă în munca forțelor de ordine. El a spus că a văzut știrile despre protestele masive legate de Roșia Montană.

„Sunt două lucruri foarte importante în munca de poliție: controlul, puterea hard, și încrederea, puterea soft. Puterea soft, când te duci și comunici, le spui că nu trebuie să facă asta, trebuie să respecte legea, dacă tu ne ajuți te ajutăm și noi pe tine. Modelul merge acum către puterea soft și asta o să încercăm să predăm astăzi: muncă de poliție orientată către comunitate, bazată pe informații și pe dovezi”, a explicat Jean Larned pentru gândul.

„Ce s-a întâmplat anul trecut (la proteste – n.r.) a fost putere hard, atunci când spui – nu-mi pasă ce spui și ce faci, te bag la închisoare. Există un echilibru. Ne îndreptăm spre puterea soft, în care mergem și ajutăm comunitățile, însă mereu va exista o parte a comunității care nu va dori să ajute, să respecte legea. Atunci trebuie să recurgi la inhibitori, la puterea hard”, a mai spus agentul FBI.