Cum arată arma folosită în masacrul de la școala Sandy Hook, soldat cu 26 de morți. Familiile dau în judecată fabricantul – FOTO

Publicat: 16 12. 2014, 16:27

Plângerea, care a fost depusă la tribunalul din Bridgeport, din Connecticut, la o zi după comemorarea celor doi ani de la producerea tragediei, menționează că arma semiautomată Bushmaster AR-15, folosită de atacatorul în vârstă de 20 de ani, Adam Lanza, nu ar fi trebuit să fie disponibilă cetățenilor întrucât este o „armă militară”, cu o „viteză foarte mare”, care nu este adaptată pentru folosirea de către civili.

„Numărul de vieți pierdute în 264 de secunde a fost posibil cu arma aleasă de atacator: Bushmaster AR-15”, menționează plângerea, care solicită despăgubiri, a căror valoare nu a fost însă precizată.

Arma „AR-15 a fost fabricată special pentru armata americană, astfel încât să răspundă evoluțiilor în timpul unui război”, a declarat avocatul Josh Koskoff, reprezentantul celor zece familii, într-un comunicat. „Una dintre specificațiile destinate armatei în ceea ce privește AR-15 era că aceasta poate străpunge o cască din oțel. Această armă nu a fost concepută pentru autoapărare sau vânătoare. A fost fabricată pentru a ucide eficient în timp de luptă”, a explicat avocatul.

Sursa: Wikipedia.org

Nouă dintre cele zece familii care au depus plângerea au pierdut un copil sau un adult în tragedia produsă în Newtown la 14 decembrie 2012. De asemenea, printre cei zece reclamanți se află o învățătoare care a fost rănită în atac.

Deși dramele produse de folosirea armelor de foc au loc frecvent în Statele Unite, masacrul de la școala Sandy Hook a provocat emoție, în condițiile în care majoritatea victimelor au fost copii cu vârste de șase și șapte ani.

În urma tragediei, un proiect vizând modificarea legislației federale cu privire la folosirea armelor a fost blocat în Congres.

În afară de fabricantul Bushmaster, plângerea celor zece familii vizează, de asemenea, Camfour, distribuitorul armei, cu sediul în Massachusetts, și magazinul Riverview Gun Sales din East Windsor (Connecticut), de unde mama lui Adam Lanza, tânărul cu probleme psihice, a cumpărat în martie 2010 arma folosită în tragedia de la Sandy Hook.