Cum arată Catedrala Mântuirii Neamului, văzută din aer. Clădirea-mamut va fi finalizată în 2017

Publicat: 26 01. 2016, 08:29

„În 2015, pe șantierul Catedralei Mântuirii Neamului au continuat lucrările de construcție la suprastructura edificiului, simbol al unității și demnității noastre naționale. Astfel, în primăvară au fost demarate lucrările la cotele +18 – +27, în vară au fost terminate lucrările la nivelul +27 și la sfârșitul anului lucrările s-au desfășurat între cotele +27 – +36. Nivelele suprastructurii sunt împărțite din nouă în nouă metri, iar pe parcursul întregului an au fost executate lucrările aferente nivelului 18-27 de metri, iar cele de la nivelul următor 27+36 de metri sunt realizate în proporție de 65%. Au demarat și lucrările la cupola de deasupra cafasului prin montarea armăturii, conform sistemului piramidal de execuție a lucrărilor adoptat în șantierul Catedralei. O etapă deosebit de importantă din anul 2015 a fost începerea montării paltformei de la cota +27. Aceasta a fost realizată în proporție de 80% și va permite muncitorilor să desfășoare lucrările la cotele superioare. De asemenea, s-a finalizat tencuirea spațiilor din infrastructura Catedralei. Ordinea tehnologică de execuție a lucrărilor pentru fiecare nivel al clădirii a cosntat în montarea armăturii rigide, montarea armăturii flexibile, execuția zidăriei pe interiorul și exteriorul elementelor din beton armat. Următoarele etape de construcție au fost legate de montarea cofrajelor, terminând cu turnarea betonului în elementele de rezistență”, informează televiziunea Patriarhiei Române într-un material video postat pe site-ul dedicat proiectului.

Discuțiile despre Catedrala Mântuirii Neamului, o construcție megalomanică ce ar urma să fie vizibilă din orice punct al Capitalei, au început în urmă cu mai mulți ani, în 2007 s-a pus piatra de temelie, însă lucrările propriu-zise, vizibile și de bucureșteni, au demarat în 2010 cu organizarea de șantier și câteva lucrări de infrastructură. În cinci ani însă, Catedrala Neamului s-a ridicat la cota +45 deasupra solului, estimările fiind și mai optimiste pentru anul viitor, când ar urma să ajungă la 120 metri înălțime.

În acest an, lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului ar trebui să ajungă la cota +80 metri, anunță Patriarhia Română care a demarat o amplă campanie de colectare de fonduri pentru continuarea construcției celui mai mare lăcaș de cult din România. În iunie 2017, turla mare de la cota +120 metri ar urma să fie finalizată, construcția colosală fiind astfel terminată, scrie b365.ro.

Spațiile vor fi deosebit de generoase în interiorul Catedralei Mânturii Neamului, aici urmând să încapă 5.000 de oameni. Catedrala Neamului, cel mai mare lăcaș de cult din România, va surprinde prin grandoare și va depăși chiar și Casa Poporului ca înălțime, fiind vizibil din orice punct al Capitalei.

Spațiul liturgic principal de la parter este completat de două săli polivalente în subsol, plus galerii și spații expoziționale cu circuit de vizitare la nivelurile superioare. Ansamblul arhitectural ce se construiește în Dealul Arsenalului cuprinde, pe lângă Catedrala Mântuirii Neamului, și patru centre socio-culturale purtând numele sfinților apostoli Andrei, Petru, Pavel și Luca.

Catedrala Mântuirii Neamului va fi dotată cu turlă zgărie-nori, săli polivalente și apartamente de protocol pentru preoți, heliport și adăpost antiatomic.