Cum arată harta interactivă a clientelismului politic în alocarea banilor publici. „Cei mai favorizați primari au fost cei teroretic independenți”

Publicat: 19 02. 2013, 12:14
Actualizat: 30 04. 2015, 10:36

Un studiu al ExpertForum arată că, în perioada 2004-2011, consiliile județene și primăriile conduse de primari care erau membri ai partidului  sau coaliției de guvernământ au primit de 3 ori mai mulți bani de la bugetul central decât primarii opoziției.  ExpertForum a realizat și o hartă cu alocările de fonduri pentru ficare CJ și primărie care poate fi consultat online.

Potrivit studiului, cele mai multe fonduri guvernamentale alocate pe criterii politice au fost înregistrate în anul 2007 când la putere era coaliția PNL-PSD-UDMR (cabinetul Tăriceanu). Analiza ONG-ului arată că în această perioadă primarii celor trei partide au primit de șapte ori mai mulți bani din Fondul de Urgență al Guvernului decât primarii PDL.

VEZI AICI HARTA INTERACTIVĂ A CLIENTELISMULUI POLITIC

Pe harta realizată de Expert Forum pot fi vizualizate date privind sumele alocate pentru fiecare primărie din mai multe fonduri guvernamentale. Datele sunt prezentate pe ani, dar se menționează și culoarea politică a primarului sau a șefului Consiliului Județean.

ExpertForum a analizat alocările discreționare de la guvern la consiliile județene și de la consilile județene la primării. Monitorizarea a fost făcută pe perioada 2004-2011 și au fost urmărite șase fonduri naționale. Cele șase fonduri urmărite sunt: Fondul de Urgență al Guvernului, Fondul de Mediu, Fondurile pentru drumurile județene și rurale, Fondurile pentru școli, Fondurile alocate prin HG 577/1997 și fondurile alocate prin Ordonanța 7/2006. În total este vorba de 1,2 milarde de euro. Aceste fonduri conțin doar banii de la bugetul de stat și nu includ finanțările europene.

CITEȘTE AICI STUDIUL EXPERT FORUM

Potrivit studiul, primarii asa-ziși independenți sunt cei care au fost favorizați de aceste alocări. „Din analiză reiese că cei mai favorizați primari au fost cei teroretic independenți, ceea ce sugerează că È‹ntr-adevăr alocările discreționare au fost folosite intenționat pentru a È‹ncuraja migrația politică a  aleșilor locali către arcul puterii”, se arată în studiul ExpertForum

În principiu, raportul a analizat câți bani au fost alocați de la bugetul de stat către autoritățile locale în funcție de culoarea politică. Concluzia cercetării este că toate guvernele au alocat banii din cele șase fonduri pe criterii politice, adică primăriile sau consiliile județene conduse de membrii ai partidelor de guvernământ au primit bani cu prioritate.

Studiul arată că alocarea pe criterii politice ale fondurilor publice a înregistrat o creștere puternică în 2005. Potrivit analizei, clientelismul politic a atins un maxim în perioada 2007-2008. În acestă perioadă, banii din cele șase fonduri au fost direcționate în mare parte pe criterii politice.  Concluziile cercetării mai arată și că o parte din cele șase programe finanțează același tip de activități sau investiții.

Aceeași analiză spune că primarii UDMR au fost și ei beneficiarii ai alocărilor politice. „Administrația locală a UDMR este  singura afiliată politic care iese È‹n  general bine pe tot intervalul de  opt ani, indiferent de rotațiile de  putere; aceasta este probabil singura bază viabilă pe care am  putut noi așeza È‹n România modelul consociațional”, se mai arată în studiul Experforum