Cum arată prima locuință verde de lux din România pentru care întreținerea costă 5 lei pe lună

Publicat: 14 10. 2014, 15:14

Prima casă din primul ansamblu rezidențial verde de lux din România are la baza principiile designului bioclimatic și urmărește standardele unei „case pasive”, cel mai performant standard energetic din lume, explică dezvoltatorul Alexandros Skouras. Acesta a precizat că economia de energie la o astfel de casă este de 80% comparativ cu o casă obișnuită, scrie ȘtirilePro TV.

Casa pasivă – cum se numește conceptul – economisește 2.000 de euro din banii proprietarului într-un an, dacă e comparată cu o casă normală. Tot potrivit constructorilor, în 20 de ani, economia trebuie să ajungă la aproape 35.000 de euro.

Potrivit regulilor UE, România trebuie să construiască numai case independente energetic, adică să aibă costuri aproape de zero pentru locatari, începând cu 2020. În acest moment, în România, sunt doar 5 proiecte „verzi” în curs de finalizare, care respectă regulile stricte de mediu și viață ale acestei directive.

Panourile solare, o soluție de economisire și pentru cei care stau la bloc

Factura la întreținere pentru un bloc din București, în care locuiesc 300 de oameni, a scăzut foarte mult de la momentul montării panourilor pentru apă caldă. Dacă acum doi ani se consumau pentru asta 2000 de metri cubi de gaz metan pe lună, acum consumul a coborât la 200 de metri cubi.

Între timp, prețul gazului a crescut cu 40%, iar economia făcuta este cu atât mai importantă. Pentru că din două centrale de bloc, una funcționează cu noul sistem, s-a redus mult și factura la curent.

Investiția a fost de 36.000 de euro pentru 40 de panouri. Va fi amortizată în 8 ani și a fost achitată cu câte 50 de lei de la fiecare locatar plus chiria obținută din antenele GSM de pe bloc.