Cum au ajuns un miliardar israelian și șeful de cabinet al fostului premier Yizhak Rabin să fie urmăriți penal în dosarul lui Truică

Publicat: 11 12. 2015, 10:18

Omul de afaceri Remus Truică, directorul general al cotidianului Evenimentul Zilei, Dan Andronic, avocatul Robert Roșu, Marius Marcovici, fost consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu, și omul de afaceri Claudiu Mateescu au fost reținuți, în noaptea de miercuri spre joi, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Ilfov, iar joi după-amiază au fost prezentați Curții de Apel Brașov, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Potrivit referatului cu propunere de arestare, Prințul Paul de România a pretins că este îndreptățit la mai multe proprietăți, în calitate de descendent în linie directă al lui Carol al II-lea al României (nepot din fiu), dar și în calitate de cumpărător al drepturilor succesorale ale Prințesei Elena a României, pe care le-a achiziționat conform unui contract de vânzare-cumpărare din 2001.

Pentru că demersurile făcute în justiție, din 2002, au rămas fără rezultat și având nevoie de „oameni mai puternici, mai bine ancorați politic”, care să intervină „pentru retrocedarea proprietăților solicitate fără drept”, din noiembrie 2006, Prințul Paul ar fi apelat la Remus Truică.

La rândul său, omul de afaceri i-ar fi cooptat pe miliardarul israelian Benjamin „Benny” Steinmetz, consultanții Tal Silberstein și Shimon Sheves și avocatul Robert Roșu „constituind astfel un grup infracțional ce a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate de prințul Paul al României prin săvârșirea de infracțiuni de corupție sau asimilate acestora, prin oferire de bani/bunuri funcționarilor din cadrul autorităților/instituțiilor deținătoare a acestor proprietăți pentru influențarea deciziilor acestora, prin instigarea și complicitatea la săvârșirea de către aceste persoane a infracțiunii de abuz în serviciu (prin punerea la dispoziție/semnarea înscrisurilor necesare), prin traficarea influenței, reale, asupra funcționarilor publici”.

Procurorii anticorupție au la dosar interceptarea unei convorbiri telefonice între Beny Steinmetz și Remus Truică despre retrocedarea ilegală a terenurilor.

„B: Și eu sper. Cum a decurs? Când va fi finalul finalului la Băneasa?
Remus Truică: Deci, după cum deja știi, prietenul lui Tal nu a făcut mai nimic și am găsit cine este șeful tipului care ar fi trebuit să facă asta și am descoperit că este de la alt…, care este un bun prieten cu mine și am găsit acum instrumentele și mâine, la ora 10:00, este o comisie la Institut și voi merge eu împreună cu prințul, cu avocații și, probabil, după cum au promis, mâine va fi luată decizia favorabilă.
B:…ce se va întâmpla atunci?
Remus Truică: Nimic. Doar vor semna și va fi a noastră. Asta e tot. Nu sunt mai mulți pași, e doar un pas.
B: Deci nu trebuie să mai vorbești cu cineva, să mai întrebi pe cineva, se termină, e rezolvată?
Remus Truică: Da. Doar de semnat. Asta-i tot. Probabil nu va fi chiar mâine, dar important este să avem o decizie favorabilă mâine.
un membru grup infracțional …: Deci lipsește doar o semnătură?
Remus Truică: Exact, doar una. un membru grup…. Și apoi este chiar al nostru? Adică putem începe munca pe teren?
Remus Truică: Da, este 100% al nostru, este ca și mașina ta, e a ta râde).
membru grup …. Foarte bine. Și apoi nu trebuie să dăm nimic?
Remus Truică: Adică, va fi probabil o sumă mică pentru acești oameni, dar nu mare lucru”.

Conform anchetatorilor, în 2007, la grupul infracțional au aderat Dan Andronic și Marius Andrei Marcovici, iar din 2011 și Claudiu Lucian Mateescu.

În derularea activității infracționale, pentru fiecare etapă în parte, Remus Truică desfășura activitatea de informare a membrilor grupului, păstrând legătura între aceștia și Prințul Paul, se mai arată în documentul citat.

„Datorită neînțelegerilor cu ceilalți membrii, în anul 2009, după obținerea și valorificarea terenurilor dorite, inculpatul Truică Remus iese din «afacere» și locul său este preluat de inculpatul Mateescu Lucian, acesta continuând alături de ceilalți membri activitatea infracțională de traficare a influenței”, susțin anchetatorii.

Conform referatului cu propunere de arestare preventivă, miliardarul israelian Benjamin „Benny” Steinmetz controlează compania Beny Steinmetz Group (BSG), având o avere estimată de Forbes la 3,6 miliarde de dolari. De asemenea, acesta a intrat în afaceri în România, în 2000, în domeniul imobiliar, fiind asociat cu Remus Truică.

Potrivit anchetatorilor, Remus Truică a constituit, alături de alte persoane, un grup infracțional pentru dobândirea unei averi revendicate nelegal „de o persoană interesată”, cerând în schimbul traficului de influență între 50 și 80% din fiecare bun obținut, prejudiciul ajungând la aproape 136 de milioane euro.

Rolul lui Remus Truică în cadrul grupului a fost „esențial”, în sensul că persoana, reputația și susținerile acestuia au fost determinante în convingerea persoanei interesate pentru cumpărarea influenței.

În acest context, începând cu anul 2006, Truică i-ar fi promis cumpărătorului de influență că poate să îi recupereze averea revendicată nelegal, pretinzând că are relații în lumea politică și în justiție la cel mai înalt nivel (consilier al primului-ministru, serviciile unei firme de avocatură de top, prin care influența poate ajunge chiar la instanța supremă). Pentru realizarea scopului grupului, Remus Truică, ceilalți membrii a grupului și cumpărătorul de influență au ascuns natura ilicită a înțelegerii prin încheierea, în 1 noiembrie 2006, a unui contract de cesiune, cu privire la bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire a proprietății. Contractul a fost încheiat între cumpărătorul de influență și o societate comercială reprezentată de Truică, susțin procurorii.