Cum au fost doi plutonieri mai deștepți decât STS-ul. Au reușit să localizeze și să salveze o victimă în numai 30 de minute

Publicat: 24 01. 2014, 10:17
Actualizat: 03 09. 2019, 01:00

Stirileprotv.ro publică povestea a doi plutonieri din Dobrogea, care au reușit să localizeze și să salveze victima unui accident doar cu smartphone-ul, spre deosebire de Serviciul de Telecomunicații Speciale, care nu a reușit să afle poziția accidentului prăbușit acum trei zile în Apuseni.

Pe 8 august 2013, o femeie a rămas încarcerată în automobilul propriu, în urma unui accident, și a alertat ISU Dobrogea. Plutonierul major Cristian Bucuroaia și plutonierul Răzvan Cătălin Parconie, aflați atunci pe tură, au luat legătura cu femeia, iar aceasta le-a spus că se află sub un pod, dar că nu își amintește să fi văzut vreun indicator și nu știe o altă localitate traversată recent în afară de Hârșova. În plus, femeia insista că se află în județul Constanța, deși apelul era înregistrat ca venind din județul Tulcea.

Cum din conversație reieșea că starea femeii devine critică, plutonierii Bucuroaia și Parconie au apelat la o metodă neobișnuită de localizare a victimei: au întrebat-o pe femeie ce telefon are și dacă are vreo aplicație care să îi arate coordonatele GPS. Din fericire, victima avea WhatsApp, așa că aceasta a reușit să le trimită plutonierilor coordonatele, la indicațiile acestora.

După ce au stabilit că femeia se află pe DN2A, la intrarea în localitatea Crucea (jud. Constanța), dinspre Hârșova, plutonierii au trimis echipajele de descarcerare, poliția și ambulanța la fața locului. Femeia ieșise cu mașina de pe carosabil și se răsturnase sub un pod, la 9 metri sub șosea, unde nu putea fi văzută nici măcar în timpul zilei. În total, de la primirea apelului până la scoaterea femeii dintre fiarele contorsionate au trecut numai 30 de minute.

Femeia, în vârstă de 28 de ani, a fost transportată la Spitalul județean Constanța, cu multiple fracturi și traumatisme, însă a scăpat cu viață. Cei doi plutonieri care au ajutat la salvarea sa au fost avansați în grad.

În cazul accidentului aviatic de luni, victimele au fost găsite la mai bine de șase ore după aterizarea forțată, și nu de către autorități, ci de o echipă de pădurari și săteni din Horea.